Λοιπόν, είμαι σίγουρη ότι κάθε καλοφαγάς που σέβεται τον εαυτό του έχει στα ντουλάπια της κουζίνας του τουλάχιστον ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού. Και πολύ καλά κάνει!
Τα γλυκά του κουταλιού έχουν υπέροχη γεύση, είναι υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες από άλλες γλυκές αμαρτίες, διατηρούνται πολύ καιρό και ταιριάζουν υπέροχα με γιαούρτι ή παγωτό (αν βέβαια δεν τα φας σκέτα, με κουτάλι κατευθείαν από το βάζο). Άσε τις επιλογές που έχεις: περγαμόντο, συκαλάκι, κίτρο, πορτοκάλι, σταφύλι, βύσσινο, καρυδάκι, μελιτζανάκι, νεράτζι, μήλο, βερίκοκο και τοοόσα άλλα. Μπορείς να τρως κάθε μέρα και διαφορετικό.
Προσωπικά, τα έχω συνδέσει με παλιές καλές εποχές. Τότε που οι ρυθμοί ήταν πιο χαλαροί. Τότε που οι μαμάδες τα έκρυβαν στο πιο ψηλό ράφι της κουζίνας και τα παιδιά σκαρφάλωναν σε καρέκλες για να τα φτάσουν. Τότε που πήγαινες επίσκεψη και, μαζί με το παγωμένο νεράκι, σε τράταραν καρυδάκι ή σταφύλι (ξέρετε, σε κείνο το κλασικό γυάλινο πιατάκι με το μικρό κουταλάκι). Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και σήμερα δεν μπορούμε να τα καταναλώνουμε με την ίδια ευχαρίστηση. Μπορεί το κλασικό γυάλινο πιατάκι να σπανίζει πια, αλλά τα γλυκά του κουταλιού παραμένουν σταθερή αξία, αναλλοίωτη στο χρόνο.
Και τώρα το μεγάλο ερώτημα! Τι κάνεις αφού φας το υπέροχο γλυκό του κουταλιού και στο βάζο δεν έχει μείνει τίποτα άλλο, εκτός από σιρόπι; Πετάς το σιρόπι και πλένεις το βάζο σαν να μην τρέχει τίποτα; Ποτέ! Μη ξεχνιόμαστε, food–recycling! Το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωραιότατα σε άλλες παρασκευές. Τι, δεν με πιστεύετε; Ε, τότε, διαβάστε παρακάτω…
Σας μαγείρεψα κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό δαμάσκηνο. Η γλύκα από το σιρόπι αναδεικνύει το -συχνά βαρετό- κοτόπουλο και εσείς έχετε σε χρόνο dt ένα νοστιμότατο φαγητό που θα «γλυκάνει» ουρανίσκους. Εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι από γλυκό δαμάσκηνο που έτυχε να έχω στο ντουλάπι της κουζίνας μου (το γλυκό ήταν μια ευγενική χορηγία της χρυσοχέρας κυρίας Μαρίας). Το έχω δοκιμάσει, όμως, και με σιρόπι από πορτοκάλι, μήλο και βύσσινο, και ήταν εξίσου ωραίο κάθε φορά. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι από όποιο γλυκό έχετε και σας αρέσει (θα δώσει αντίστοιχο άρωμα και γλύκα στο φαγητό σας). Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στην κουζίνα ολοταχώς!
Κοτόπουλο με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού
Υλικά (για 4 άτομα)
- 4 φιλέτα στήθη κοτόπουλου
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά (προτιμήστε μικρά σε μέγεθος)
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 πιπεριές κόκκινες
- 2 πιπεριές πορτοκαλί
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 σφηνάκια σιρόπι από γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι από γλυκό δαμάσκηνο)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε το κοτόπουλο και, αφού το σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί για να φύγει εντελώς η υγρασία, το κόβετε σε μέτρια, ομοιόμορφα κομμάτια (σαν μεγάλες μπουκιές).
Κόβετε τις πιπεριές σε χοντρά κομμάτια.
Αν έχετε βρει μικρά μανιτάρια, τα αφήνετε ολόκληρα. Διαφορετικά, τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Μην τα ψιλοκόψετε, γιατί θα «χαθούν» στο τηγάνι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε λίγο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο. Αφαιρείτε τη σκελίδα προτού σκουρύνει. Έτσι, θα αρωματίσετε το λάδι σας, χωρίς να βγάλει πικρίλα το σκόρδο.
Αφού βγάλετε τη σκελίδα, σωτάρετε τις πιπεριές για 2 περίπου λεπτά.
Αφαιρείτε τις πιπεριές και σωτάρετε τα μανιτάρια για 2 λεπτά (αν έχει σωθεί το λάδι, μπορείτε να προσθέσετε λίγο, αρκεί να περιμένετε να ζεσταθεί προτού ρίξετε τα μανιτάρια). Μόλις περάσουν τα 2 λεπτά, τα αφαιρείτε. Δεν θέλουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν πολύ, γιατί θα χάσουν το χρώμα και την τραγανή υφή τους.
Στο ίδιο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, σωτάρετε το κοτόπουλο, ώσπου να ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε τα λαχανικά στο κοτόπουλο και αλατοπιπερώνετε.
Ρίχνετε το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού και χαμηλώνετε λίγο τη θερμοκρασία. Το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά (αφήστε λίγη σαλτσούλα για βούτες!).
Μπορείτε να το φάτε σκέτο ή να το συνοδέψετε με λευκό ρύζι μπασμάτι.
28 Σχόλια
υποβολή σχολίουΚαλημέρα…γεια στα χέρια σου πολύ ωραίο το κοτόπουλο κι έχεις δίκιο… έτσι αποκτά προσωπικότητα..
Καλή εβδομάδα!
Καλημέρα Κική μου και καλή εβδομάδα! Τη συγκεκριμένη συνταγή την έχω μαγειρέψει αρκετές φορές και δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ! Πάντα ζητάνε και δεύτερη μερίδα…
Μμμμ πολυ νοστιμο μου φιανεται!
Καη εβδομαδα
Ευχαριστώ πολύ Beauty Follower! Είναι όντως νόστιμη και πολύ εύκολη συνταγή. Στη συστήνω ανεπιφύλακτα! Καλή εβδομάδα κι από μένα!
Ωραία ιδέα! Εξάλλου βάζουμε μέλι σε κοτόπουλο, γαρίδες και τέτοιου τύπου φαγητά.
Είμαι υπέρ της ανακύκλωσης στην κουζίνα και δε χρειάζεται να πετάμε ποτέ τίποτα φυσικά.
Καλό μεσημέρι και καλή βδομάδα!
Καλή εβδομάδα Dark Chef! Πολύ χαίρομαι που είσαι κι εσύ υπέρ του food-recycling! Είναι κρίμα να πετάμε οτιδήποτε. Στην κουζίνα δεν υπάρχει τίποτα άχρηστο (μένει μόνο να βρούμε έξυπνους τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε ό,τι περισσεύει).
Όσο για τη συνταγή, δοκίμασέ τη και θα με θυμηθείς… Αξίζει!
Να μια ωραία -και νόστιμη- πρόταση γα το σιρόπι από τα γλυκά μας.
Το κοτοπουλάκι αποκτά το γλυκό του τατς και του πηγαίνει πολύ!
Γιατί δηλαδή. Οι Κινέζοι που μας έχουν τρελάνει με το γλυκόξινο κοτόπουλο?
Καλό σου απόγευμα!
Z.
Χαίρομαι που σου αρέσει η ιδέα μου! Περιμένω περισσότερες εντυπώσεις όταν τη δοκιμάσεις!!!
Καλως σε βρήκα!
Πολύ ωραία πρόταση!!!
Καλωσόρισες στην παρέα του sundayspoon Ελένη μου! Αν έχεις κανένα σιροπάκι από γλυκό του κουταλιού εύκαιρο, μη διστάσεις να μαγειρέψεις το κοτόπουλο με αυτόν τον τρόπο. Θα σε ενθουσιάσει!
Μιαμ Μιαμ!!
Κι εγώ έτσι κάνω κάθε φορά που το μαγειρεύω Μαράκι…
Εύκολο μου φαίνεται και πολύ πολύ νόστιμο.
Λες να το φάνε τα μικρά μου;;!!
Φιλάκια.
Νομίζω ότι τα δύο ζουζουνάκια σου θα το ευχαριστηθούν. Ειδικά αν τους αρέσουν οι γλυκές γεύσεις. Και με τόσες βιταμίνες από τα λαχανικά, θα είσαι κι εσύ μια ικανοποιημένη μανούλα!
Φιλάκια κι από μένα!
Να και ένας άνθρωπος που με καταλαβαίνει, χαχα! Πολύ ωραίο το κοτόπουλο σου, ευτυχώς εγώ τους έχω εκπαιδεύσει τους δικούς μου και ξετρελαίνονται για τέτοιες νοστιμιές. Καλώς σε βρήκα:)
Τότε, να το δοκιμάσετε οικογενειακώς το κοτοπουλάκι έτσι! Είναι σούπερ!
Καλωσόρισες Μαρία μου και ελπίζω να τα λέμε συχνά! Φιλιά!
Τόσα και τόσα κατά καιρούς έχω “σκαρφιστεί” αλλά να βάλω σιρόπι από γλυκό κουταλιού σε φαγητό, δεν το είχα ποτέ σκεφτεί Αναστασία. Αλλά πάντα όλα παίζουν…και όσο διαβάζω τους φίλους bloggers, όλο και μαθαίνω :-)))
Καλημέρες πολλές.
Καλημέρα Πηνελόπη μου! Η αλήθεια είναι πως τρελαίνομαι για πειραματισμούς στην κουζίνα και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το αποτέλεσμα. Ελπίζω να συνεχίσω να σε εκπλήσσω ευχάριστα.
Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα, πολύ ωραίο το κοτοπουλάκι σου και φαντάζομαι ιδιαίτερο με το σιρόπι θα ήθελα να το δοκιμάσω οπότε θα μπει στα προσεχώς.
Να είσαι καλά καλό βράδυ!!!!
Καλησπέρα Ροδάνθη μου (καλέ τι ωραίο όνομα είναι αυτό!) και καλωσόρισες στη μπλογκογειτονιά του sundayspoon! Να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε το κοτοπουλάκι και να μου πεις τη γνώμη σου! Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει αν αγαπάς τις γλυκές γεύσεις. Καλό βράδυ και πολλά φιλιά!
Μπαίνω κι εγώ στην κουζίνα σου, Αναστασία μου, και τη βρίσκω μοσχοβολιστή και πολύ ελκυστική. Καλώς όρισες λοιπόν, κι όπως διαβάζω στο προφίλ σου πως έχουμε κι οι δυο την ίδια αγάπη για το γράψιμο και την κουζίνα, χαίρομαι. Καλή αρχή , καλά ψησίματα και καλό κουβεντολόϊ!
Καλωσήρθες Μάρθα μου κι ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λογάκια! Ελπίζω, τώρα που μπήκες στην παρέα του sundayspoon, να γίνεις μόνιμος θαμώνας… Αλλιώς θα σου κρεμάσω το κουτάλι…!
Φιλιά πολλά!
Καλώς σε βρήκα.
Μου έδωσες ιδέα τι να κάνω τα σιρόπια που έχω από γλυκά του κουταλιού μιας και κάποιες φορές μου περισσεύει σιρόπι από την παρασκευή γλυκών.
Καλή συνέχεια.
Αυτό ακριβώς είναι το food-recycling! Τα πάντα χρησιμοποιούνται Ξανθή μου! Χαίρομαι πολύ που τα σιρόπια σου δεν θα καταλήξουν ξανά στα σκουπίδια!
Καλωσόρισες στο sundayspoon και καλή εβδομάδα!
Christina Serrouka:Καλησπέρα Σάντυ μου ,επειδή ξετρελάθηκα με το θαυμάσιο φαγητό σου θα το φτιάξω λίαν συντόμως…….Γειά στα χέρια σου !!!!!!!!!
Να είσαι καλά Χριστίνα μου! Θα χαρώ πολύ να ακούσω τα σχόλιά σου όταν το φτιάξεις!
Καλημέρα!
Καλημέρα!
Έφτιαξα την συνταγή σου και τη δοκιμάσαμε με πολύ πάθος εγώ, με πολύ φόβο ο άντρας μου και ξετρελαθήκαμε.Το μόνο που αφαίρεσα ήταν το σκόρδο γιατί ο άντρας μου είναι σούπερ αλλεργικός και για την σπιρτάδα έβαλα λίγο τζίντζερ και καλά έκανα όπως έδειξε το αποτέλεσμα.Έβαλα σιρόπι απο γλυκό βύσσινο της μαμάς μου, έχω την εντύπωση ότι τα σπιτικά γλυκά δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί το έτοιμα σιρόπια έχουν νομίζω όλα την ίδια γεύση.
Μπράβο για την συνταγή σου!
Νίκη
Σ’ ευχαριστώ πολύ Νίκη μου! Πολύ χαίρομαι που τη δοκιμάσατε (παρά τους αρχικούς δισταγμούς) και σας άρεσε! Ωραία και η ιδέα του τζίντζερ! Θα το δοκιμάσω κι εγώ την επόμενη φορά!
Πολλά φιλιά!
Υποβολή Σχολίου