Τις προάλλες είχα βγει έξω (ναι, για φαγητό! Για ποιον άλλο λόγο βγαίνει ο κόσμος…;) και στο διπλανό τραπέζι από το δικό μου καθόταν ένα γλυκύτατο κοριτσάκι γύρω στα 8, το οποίο είχε μασκαρευτεί, όπως το απαιτεί το πνεύμα των ημερών. Φορούσε ασπρόμαυρη φουστίτσα με ασορτί μπλουζάκι, ψηλές κάλτσες στο ίδιο μοτίβο και μια ασπρόμαυρη μακριά περούκα. Από αυτές τις λεπτομέρειες σε συνδυασμό με τα λίγα αξεσουάρ και το διακριτικό αλλά πετυχημένο μακιγιάζ της ήταν εμφανές ότι είχε ντυθεί Φράνκι Στάιν. Και για όσους δεν τη γνωρίζετε, η Φράνκι είναι η κόρη του Φρανκενστάιν που φοιτά στο γυμνάσιο Monster High, σύμφωνα πάντα με την ομώνυμη παιδική σειρά του Star. Παρατηρώντας, λοιπόν, αυτή τη στολή, δεν μπόρεσα να μην θυμηθώ τον εαυτό μου όταν ήταν στην ίδια περίπου ηλικία και μασκαρευόταν. Τώρα εσείς μάλλον θα περιμένετε να κάνω μια νοσταλγική αναδρομή στο παρελθόν γεμάτη συγκίνηση, αλλά… όταν εγώ ήμουν παιδί, τις κοριτσίστικες στολές (τουλάχιστον αυτές που κατέληγαν στο μαγαζί της γειτονιάς μου) τις έφτιαχναν σαδιστές!
Και εξηγούμαι αμέσως. Κατέφθαναν, λοιπόν, οι Απόκριες και οι γονείς περιχαρείς έπαιρναν τα παιδάκια τους από το χέρι για να διαλέξουν στολή. Αν ήσουν αγοράκι, τότε τα πράγματα ήταν μια χαρά. Διάλεγες σχετικά εύκολα τη στολή σου και επέστρεφες σπίτι όλο χαρά και προσμονή για να τη φορέσεις. Αν, όμως, ήσουν κοριτσάκι (όπως συνέβαινε στη δική μου περίπτωση), είχες να διαβείς μακρύ και ανηφορικό δρόμο… Ο διάλογος πήγαινε κάπως έτσι:
“Καλησπέρα, μια στολή για τη μικρή θα θέλαμε.”, έλεγε ο γονιός.
“Φυσικά. Έχουμε τεράστια ποικιλία! Καθίστε να σας δείξω…”, απαντούσε όλο περηφάνια η πωλήτρια και, αφού σε έκοβε με το μάτι για να καταλήξει στο κατάλληλο νούμερο, άρχιζε να κουβαλάει την πραμάτεια της. Εκεί ακριβώς ξεκινούσαν τα δύσκολα…
“Για αρχή έχουμε την Πριγκίπισσα του Χιονιού.”, έλεγε μετά από λίγη ώρα κρατώντας στα χέρια της μια στολή τίγκα στο τούλι. Διότι πώς θες να λέγεσαι Πριγκίπισσα του Χιονιού, αν δεν έχεις δέκα κιλά τούλι πάνω σου…;
“Δείτε και αυτή! Είναι η Ροζ Μαρκησία.”, συνέχιζε δείχνοντας μια στολή με ακόμη περισσότερο τούλι και καμιά πενηνταριά πούλιες στο κάθε μανίκι. Γιατί κάθε Μαρκησία που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να είναι απαστράπτουσα…
“Έχουμε, βέβαια, και την Εαρινή Οπτασία!”, δήλωνε η πωλήτρια κρατώντας μια νέα στολή, που όχι μόνο είχε τούλι και πούλιες, αλλά και μια τεράστια μπανέλα στο κάτω μέρος της φούστας, που σε καταδίκαζε στην αναλογία 1 βήμα : 3 τούμπες. Για να μην μιλήσω για την καπελαδούρα που την συνόδευε…
Ακολουθούσε η Βασίλισσα του Ουράνιου Τόξου, το Λαμπερό Πεφταστέρι και πολλές άλλες που κινούνταν πάντα στο μοτίβο “Όσο πιο περίτεχνο το όνομα, τόσο πιο άβολη η στολή”. Και ερωτώ, ένας χριστιανός δεν σκέφτηκε ότι και τα κοριτσάκια έχουν ψυχή και θέλουν να παίζουν τις Απόκριες; Πώς να παίξεις, αν η μπανέλα σε εμποδίζει ακόμη και να πλησιάσεις τους φίλους σου;;;
Όπως καταλαβαίνετε, οι Απόκριες δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου και -δυστυχώς- υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν. Όμως, δεν θα σας τα δείξω. Πρώτον, γιατί έχει και η διαπόμπευση τα όριά της. Και δεύτερον, επειδή προτιμώ να μοιραστώ μαζί σας φωτογραφίες από μια εξαιρετική συνταγή, που ταιριάζει απόλυτα στο μενού της Τυρινής εβδομάδας που διανύουμε. Πρόκειται για καλαμάρια γεμιστά με μανούρι και λαχανικά, τα οποία γίνονται πολύ μαλακά και νόστιμα. Είναι ιδιαίτερα χορταστικά και ευπαρουσίαστα. Δοκιμάστε τα και συνοδεύστε τα με λευκό κρασί της αρεσκείας σας.
Καλαμάρια γεμιστά με μανούρι και λαχανικά
Υλικά
- 6 μεγάλα καλαμάρια
- λίγο γάλα
Για τη γέμιση:
- 200γρ. μανούρι σε κύβους
- 1 μεγάλη μελιτζάνα σε μικρά κυβάκια
- 1-2 πιπεριές κέρατο σε κυβάκια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι τριμμένο)
- 1 μεγάλη ντομάτα (χωρίς τη φλούδα) σε κυβάκια
- 10 ελιές καλαμών ψιλοκομμένες
- 1 σκόρδο λιωμένο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
- ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- αλάτι / πιπέρι
Για τη σάλτσα:
- 1 ποτήρι χυμό ντομάτας
- 1/2 φλιτζ. νερό
- 1 κρεμμύδι ξερό σε κυβάκια
- 1 σκόρδο λιωμένο
- 2-3 δαφνόφυλλα
- φλούδα από 1 πορτοκάλι
- 2-3 μπαχάρια άκοπα
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζ. κρασί λευκό
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα καλαμάρια και τα βάζετε για 1-2 ώρες σε ένα μπολ με γάλα (να τα σκεπάζει). Έτσι θα μαλακώσουν και δεν θα σκληρύνουν κατά το μαγείρεμα. (Όση ώρα είναι στο γάλα, τα διατηρείτε στο ψυγείο.)
Τα βγάζετε από το γάλα, τα ξεπλένετε καλά και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.
Για τη γέμιση:
Σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο (μην βάλετε πολύ γιατί θα γίνει βαρύ το φαγητό) το σκόρδο, την πιπεριά, το κρεμμύδι και τη μελιτζάνα. Το τελευταίο λεπτό προσθέτετε και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια.
Μόλις μαραθούν τα λαχανικά, προσθέτετε τη ντομάτα, τις ελιές και τη ρίγανη και ανακατεύετε να ενωθούν οι γεύσεις.
Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το τυρί, και ανακατεύετε ξανά. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.
Για τη σάλτσα:
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και το κύμινο. Έτσι θα απελευθερωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα λεπτά.
Σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το περισσότερο υγρό, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αλατοππερώνετε.
Σιγοβράζετε μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Σύνθεση:
Γεμίζετε τα καλαμάρια με το μίγμα λαχανικών, προσέχοντας να μην τα γεμίσετε πολύ γιατί θα ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
Κλείνετε την κορυφή με οδοντογλυφίδα, ώστε να μη χυθεί η γέμιση, και -χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδα- κάνετε μία μικρή τρύπα στην άλλη άκρη (στην ουρά του καλαμαριού).
Στρώνετε το 1/3 της σάλτσας σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Από πάνω τοποθετείτε τα καλαμάρια και τα περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Ψήνετε τα καλαμάρια σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40′-45′. Τα τελευταία 10′ αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο.
Tip: Αν δεν έχετε μανούρι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φέτα ή ανθότυρο, προσαρμόζοντας το αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί σας.
80 Σχόλια
υποβολή σχολίουΚαλημέρα και καλή Αποκριά!!
Μ΄αρέσουν πολύ τα θαλασσινά κι επειδή δεν νηστεύουμε από όλα θα τα φτιάξω μέσα στη Σαρακοστή.
Για τις στολές δε θα το σχολιάσω μιας και ποτέ δεν μου άρεσαν εμένα αλλά όταν ήταν τα απιδιά μου μικρά όλες τις έβλεπα κάπως. Ευτυχώς υπάρχουν ντοκουμέντα με χειροποίητες που άξιζαν.
Θα χαρώ να τα φτιάξεις, Ξανθή μου!
Τελικά, τόσο στις στολές όσο και σε πολλά άλλα πράγματα, το χειροποίητο έχει μεγαλύτερη αξία και γίνεται καλύτερο!
Καλή Σαρακοστή!
Πάρα πολύ ωραία γέμιση!!!!!!!
Καλημέρα!!!
Ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα!
Συμφωνώ και εγω όσον αφορά τις κοριτσίστικες στολές!Γιαυτό και η μαμά μου μου έραβε τις δικιές μου και δεν είχα θέμα με τα πολλά τούλια και τις πούλιες!χαχα
Η συνταγή σου είναι τέλεια..Και εγω προτιμώ έτσι το καλαμάρι,αν και κάνω μια μικρές παραλλαγές κάθε φορά ανάλογα με τα υλικά που βρίσκονται στη κουζίνα!!
Καλή σαρακοστή εύχομαι*
Εγώ πάντως έχω υποστεί πολύ τούλι και μπόλικες πούλια… χιχι!
Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή!
Καλή Σαρακοστή!
ωραία πρόταση …και πολύ καλή παρουσίαση να σαι καλά εξαιρετικό
Σ’ ευχαριστώ πολύ!
ΜΜΜ Νοστιμιές!!!!!
Καλή Σαρακοστή!!!
Φιλιά!!!
Καλή Σαρακοστή, Ρένα μου!
Πολλά φιλιά!
Καλησπέρα και καλή Σαρακοστή!!!Θεσπέσιο το φαγάκι σου!!!Φιλάκια πολλά!!!
Να είσαι καλά, Σπυριδούλα μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα καλαμάρια!
Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή κι από μένα!
Kαλημέρα Αναστασία μου!Μικρή,ντυνόμουν μασκαράς μέ ότι έβρισκα!!Στά κορίτσια μου όμως αγόραζα τίς ανάλογες στολές κάθε φορά τί πρόσταζε η μόδα!!Η συνταγή σου είναι εξαιρετική!!Ωραίες γεύσεις καί χρώματα!!Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου όπως πάντα!!Αυτό μέ τό γάλα,δέν τό ήξερα!!Οσο ζώ μαθαίνω!!Καλό τριήμερο!!Καλή Σαρακοστή!!Καλά νά περάσετε!!Φιλάκια!!
Dimi μου, εγώ ποτέ δεν ήμουν φαν της Αποκριάς και μάλλον ο λόγος είναι οι στολές που κυκλοφορούσαν τότε…
Εγώ το γάλα το χρησιμοποιώ για να μαλακώνω τα καλαμάρια. Δοκίμασέ το την επόμενη φορά που θα φτιάξεις!
Πολλά φιλιά!
Υπερπαραγωγή το καλαμάρι και σούπερ γευστικό φαίνεται! Για τις απόκριες έχεις ένα δίκιο…βέβαια εμένα τις έφτιαχνε η μητέρα μου τις Κοκκινοσκουφίτσες κλπ. και για κάποιον λόγο μου τις εκανε πάντα μίντι…κι εγώ ζήλευα τις έτοιμες μακριές φουντωτές με τούλια….Είδες, υπάρχει η αντίθετη όψη του νομίσματος…πάντως τις στολές ως χειροποίητες τις έχω ακόμα…συλλεκτικές!
Αχ, loulou, πιστεψέ με ότι ήσουν τυχερή με τις μίντι φουστίτσες! Ξέρεις πόσες τούμπες γλύτωσες;;;
Πολλά φιλάκια!
Sundayspoon, πολύ ωραία παρουσίαση!!! (όπως μας έχεις συνηθίσει!!!)
Ωραία καλαμαρονοστιμιά!!! θα ήθελα να την φτιάξω τη συνταγή σου…πότε δεν έχω βουτήξει καλαμαριά σε γάλα… δίνει άλλα γεύση;…και το χρησιμοποιείς και στα ψητά καλαμαριά για να μαλακώσουν;;
Καλή καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή…
Πολλά φιλιά
Δαμασκηνή μου, το γάλα δεν δίνει γεύση στα καλαμάρια, αλλά τα μαλακώνει. Όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο περισσότερο τα αφήνεις στο γάλα. Έτσι δεν χρειάζεται να τους βάλεις σόδα.
Καλή Σαρακοστή και πολλά φιλιά!
Καλησπέρα Αναστασία μου! Τέλεια η συνταγή σου αν και μου φαίνεται λίγο μπελαλίδικη… ίσως γιατί δεν το έχω γενικά με τα μαλάκια παρόλο που τρελλαίνομαι να τα τρώω. Απορώ γιατί αυτές τις ωραίες συνταγές τις κάνουμε (οι περισσότεροι) μόνο την Καθαρή Δευτέρα. Όσο για τις στολές ευτυχώς κι εγώ ποτέ δεν είχα ντυθεί πριγκίπισσα και μαρκησία με φρουφρου και καπελαδούρες!!! Πάντως μέχρι και σήμερα δεν τρελλαίνομαι με το έθιμο του μασκαρέματος, δεν ξέρω γιατί!
Πολλά φιλιά
Καλή Καθαρή Δευτέρα!
Ίρμα μου, σε καταλαβαίνω. Κι εγώ πολλές φορές προτιμώ να πάω σε μία ταβέρνα και να φάω ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, γαρίδες και όλα τα συναφή χωρίς να κουραστώ καθόλου. Όμως, αν κάποια στιγμή έχεις χρόνο και διάθεση, δοκίμασε τη συνταγή. Η γεύση θα σε αποζημιώσει για το χρόνο που αφιέρωσες!
Πολλά φιλάκια!
Αναστασια μου, διαβαζοντας τις αραδες σου, θυμηθηκα οτι καπου υπαρχουν μια σειρα απο φωτογραφιες μου με αποκριατικη στολη, κατι μεταξυ μπαλλαρινας και νεραιδας (??), με τουλια και ξανθια περουκα απο μαλλι πλεξιματος, που παντα τσατιζομουν οταν τις εβλεπα! Βεβαια οταν μεγαλωσα λιγο, η θεια μου μου εφτιαξε μια απιθανη στολη καου-μποϋ που ηταν και η αγαπημενη μου!
Ακρως λαχταριστες οι φωτογραφιες απο τα καλαμαρια σου! Αυτο το κολπο με το γαλα δεν το ηξερα. Εμεις παντως τα καλαμαρια και τα θραψαλα, επειδη συνηθως τα ψαρευει ο ψαρας του σπιτιου, τα καταψυχουμε και τα χρησιμοποιουμε μετα απο 15 μερες, οποτε σιτευουν και δεν γινονται σκληρα.
Καλη Σαρακοστη!
Πολλα φιλια!
Σωστή η θεία! Σου έφτιαξε μια βολική στολή που σου επέτρεπε να παίξεις και να χαρείς τις Απόκριες! Παραδειγμα προς μίμηση!
Τι τυχερή που είσαι να έχεις τον ψαρά μέσα στο σπίτι σου! Από την παραγωγή στην κατανάλωση!
Καλή Σαρακοστή και πολλά φιλάκια!
Ουάουυυυυ! Αν αυτό δεν είναι γκουρμεδιά τότε ποιό είναι;;;;; Αναστασία η συνταγή σου με έκανε να μείνω με το στόμα ανοιχτό και να θέλω τώρα τα καλαμάρια. Εγώ τα μαλακώνω μέσα σε νερό με σόδα αλλά την επόμενη φορά δηλαδή αύριο θα δοκιμάσω να τα μαλακώσω σε γάλα!!! Ωραίο μυστικούλι και πολύ χρήσιμο!!! Καλά η παρουσίαση και το κείμενο άπαιχτα όπως συνήθως!!
Σου έχω πει ότι λατρεύω τις νοστιμιές σου και τις φωτό!!!
Φιλιά πολλά και καλά κούλουμα αύριο!!!
Γλυκιά μου Κική, πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν τα καλαμάρια με τη συγκεκριμένη γέμιση!
Κι εγώ χρησιμοποιώ σόδα κάποιες φορές, αλλά γενικά προτιμώ το γάλα. Μου φαίνεται πιο αγνό και κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Ελπίζω να σου φανεί χρήσιμο κι εσένα!
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Πολά φιλιά! Καλή Σαρακοστή να έχεις!
Πεντανόστιμη πρόταση!
Μ’ αρέσει που πρόσθεσες και μελιτζάνα στην γέμιση!
Καλή Καθαρά Δευτέρα να έχεις αύριο!
Φιλιά!
Νομίζω ότι η μελιτζάνα κάνει τη γέμιση ακόμη πιο γλυκιά. Δοκίμασέ το και θα μου πεις κι εσύ τη γνώμη σου!
Φιλάκια! Καλή Σαρακοστή!
Νόστιμη, ιδιαίτερη, θαλασσινή γεύση, που ξεφεύγει από τις αντίστοιχες του είδους…
Είναι πανέμορφα απεικονισμένο το πιάτο σου Αναστασία μου, που μας βάζει σε διαδικασία να το επιθυμήσουμε.
Να περάσεις καλά!
Z.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια, Ζαμπία μου! Πολύ θα χαρώ να το δοκιμάσεις και η γεύση να σου αρέσει εξίσου με την εμφάνιση!
Φιλιά πολλά και καλή Σαρακοστή!
Γι’αυτό λοιπόν κι εγώ δεν ντύθηκα ποτέ τίποτα από όσα ανέφερες!! υπάρχουν και πιο απλά όπως καθαρίστρια, μάγισσα ή άντρας και τις περισσότερες φορές αυτοσχέδια. αυτή είναι και η πλάκα του θέματος.
το φαγητό φαίνεται τέλειο, ειδικά αυτή η σαλτσούλα πρέπει να είναι όλα τα λεφτά!!
φιλάκια και καλή σαρακοστή
Πέλα μου, συμφωνώ! Τα αυτοσχέδια είναι και τα καλύτερα! Λίγη φαντασία να έχεις και φτιάχνεις αριστουργήματα!
Τη σαλτσούλα κι εγώ την τίμησα δεόντως! Με φρέσκο, ζεστό ψωμάκι!
Πολλά φιλιά! Καλή Σαρακοστή!
Αχ, έχεις δίκιο για τα κοριτσάκια..Το ξέρεις όμως ότι τα περισσότερα ζητάνε τέτοιες στολές; Εγώ πέρσι και φέτος που δεν εκφέρει ακόμα άποψη το παιδί μου το έντυσα όπως ήθελα! Από του χρόνου να δούμε τι θα ζητήσει..άστα!
Τα καλαμάρια σου φαίνονται πεντανόστιμα! Έχω ξανακάνει γεμιστά καλαμάρια (με κουσκούς) και είχαν γίνει ωραία, γιατί όχι και με μανούρι/λαχανικά; Και δεν το αντικαθιστώ το μανούρι, πολύ μου αρέσει!
Αν τη ζητήσεις την πούλια και το τούλι, δεν βρίσκω λόγο να μην τα φορέσεις. Αν δεν τα ζητήσεις όμως…;;; χιχι!
Το μανούρι πιστεύω ταιριάζει πολύ ωραία! Καλά κάνεις και δεν το αντικαθιστάς!
Φιλάκια!
Πολύ λαχταριστό πιάτο! ελαφρύ, αρωματικό και π. έξυπνο το μαρινάρισμα με το γάλα!!! Ήξερα για το μαρινάρισμα στις μπριζόλες με γάλα αλλά και αυτό θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!!!!! Ευχαριστούμε και καλά κούλουμα!!!
Silena, θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου όταν το δοκιμάσεις! Ελπίζω να σου αρέσει!
Τα φιλιά μου! Καλή Σαρακοστή!
απιστευτο και μυρωδατο θα τη φτιαξω γρηγορα!!!!!
Καλοφάγωτα λοιπόν!
Καλή Σαρακοστή να έχεις!
Τα λόγια είναι περιττά αγαπητή μου Αναστασία!!!! :))))
Απλά υπέροχο.
φιλάκια
Ευχαριστώ πολύ, Ρουλάκι! Να είσαι καλά!
Πολλά φιλιά! Καλή Σαρακοστή!
Ααα! Πολύ-πολύ ωραίο πιάτο! Μου αρέσει πολύ το μανούρι, ειδικά σε συνδυασμό με λαχανικά και μυρωδικά και έτσι αυτή τη συνταγή θα την τιμήσω δεόντως. Όσο για τις αποκριάτικες στολές,΄γέλασα πολυ΄με τις περιγραφές σου!
Amelie, αφού σου αρέσουν όλα τα υλικά, πιστεύω ότι θα σε ικανοποιήσει απόλυτα το συγκεκριμένο πιάτο! Δοκίμασέ το!
Καλή Σαρακοστή! Φιλιά!
Καλημέρες…
Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα είναι για να επιδεικνύονται!!! Και κακώς Αναστασία μας, που δεν μπαίνεις στον “πειρασμό”.
Συνδύσασες την Σαρακοστή με την Τυρινή, σ’ ένα φαγητό :-))))
Διακρίνονται γαργαλιστικά και νόστιμα, όπως τις περισσότερες φορές τα “γεμιστά” παντώς είδους.
Εύγε, και πάλι εύγε.
Καλή συνέχεια της εβδομάδας σου και Καλή Σαρακοστή επίσης.
Πηνελόπη μου, τέτοια φωτογραφικά ντοκουμέντα είναι για να καταχωνιάζονται! Άκου με που σου λέω…
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή!
Καλημέρα και καλή βδομάδα!
Από τη νόστιμη συνταγή σου κρατάω το κόλπο με το μαρινάρισμα στο γάλα που δεν ήξερα! Η γέμιση με τυρί και λαχανικά είναι μια χαρά για να ξεφεύγουμε που και που από το ρύζι που χρησιμοποιούμε συνήθως!
Από αυτή τη βίδα των γονιών να ντύνουν τα κοριτσάκια βασίλισσες, κυρίες κτλ με αηδιαστικά ροζ, τούλια κι όλα αυτά τα συναφή δυστυχώς δεν μπόρεσα ούτε κι εγώ να ξεφύγω μικρή. Κάτι φωτογραφίες με εμένα ντυμένη κάπως έτσι βρίσκονται σε βαθιά & απόκρυφα έγκατα συρταριών/ντουλαπιών, μην τις πάρει κανένα μάτι και γίνω ρόμπα τώρα που μεγάλωσα και έγινα σκοτεινή ;)))
Dark μου, χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή και το κόλπο με το γάλα! Όσο για τις φωτογραφίες που λες, έχω μία που διακρίνεις ένα κεφαλάκι και τίποτα άλλο. Όλο το υπόλοιπο είναι τούλι και μπανέλα… χαχαχα!
Καλή Σαρακοστή…ωραίο το ταξίδι με τις αποκριάτικες στολές Το μονο καλαμάρι που τρώω ειναι τηγανητό ή στο φούρνο (ροδέλες)
γεμιστό μια φορά και δε μου άρεσε ευχαριστούμε για τη συνταγή..Καλημέρα
Δελφινάκι μου, δεν πειράζει! Ελπίζω η επόμενη συνταγή να είναι περισσότερο του γούστου σου!
Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή!
Μου άρεσουν πολυ τα καλαμαρια
αν και δε κάνω συχνα… η συνταγη σου φάινετ επολυ κάλη θα δοκιμάστει
Θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε, Μαργαρίτα!
Φιλάκια!
Αναστασία μου, νομίζω ότι οι καλύτερες στολές είναι οι αυτοσχέδιες!
Όσο για το πιάτο σου, απλά φαντάζομαι την απερίγραπτα νόστιμη γεύση του!
Πρέπει να είναι εξαιρετικό!
Φιλιά πολλά!
Έχεις απόλυτο δίκιο για τις αυτοσχέδιες στολές, Ερμιόνη μου!
Εγώ το απόλαυσα ιδιαιτέρως το συγκεκριμένο πιάτο! Μια δοκιμή θα σε πείσει… 😉
Πολλά φιλάκια!
Εγώ πάλι ήμουν σε χειρότερη μοίρα από σένα. Ήμουν από τα 9 μεγαλόσωμη, με ένα 1.68 ύψος και στήθος εφήβου, δεν έβρισκα στολή να μου κάνει και αναγκαζόμουν να φορέσω ότι έβρισκα κι ενώ τα άλλα κοριτσάκια άστραφταν μέσα στο τούλι εγώ ήμουν μια θαμπή μασκαράς!!! Αχαχαχχαχααχτι μου θύμισες!!!!
Τα καλαμάρια είναι σούπερ και τα λατρεύω, περιμένω όμως να ανοίξεις κατηγορία νηστίσιμα για να βάλω συνταγές σου στο μενού του sin radio!!!!
Ξύπνησα άγριες θύμησες… χιχι!
Έρχονται και τα νηστίσιμα, Λιλάκι! Λίγη υπομονή μόνο!
Φιλιά πολλά!
DELICIOUS!!!!!!
Have a good week, dear! and my g+ for you…
Besos, desde España, Marcela♥
Thank you!!!
ακόμη γελάω! Εαρινή οπτασία! χεχε! και έγω όλο κάτι Μαρκησίες ντυνόμουν… έλεος! Όσο για το πιάτο σου, εξαιρετικό!!!
Αυτές οι Μαρκησίες ήταν μεγάλη πληγή… Πολύ τούλι, βρε παιδί μου!!!
Χα,χα,χα,χα! Τις σιχαινόμουν ανέκαθεν τις απόκριες! Εμένα δεν με έτρεχαν στα καταστήματα… Με 2 θειές μοδίστρες με έβαζαν κάτω και μου έκαναν και πρόβες! Έκτοτε δεν ξανάραψα τίποτα!
Τα καλαμαράκια φαίνονται καταπληκτικά! Μέχρι τώρα ήξερα ότι μαλακώνουν με σόδα, θα το κάνω όμως και με γάλα! Πολύ καλή η συνταγή σου Sunday και δεν χρειάζεται να είναι Σαρακοστή για να φτιάξω αυτό το πεντανόστιμο πιάτο!
Πολλά πολλά φιλιά! Καλό βράδυ!
Αχ βρε Sel, εσένα ήταν μαρτύριο κατ’ οίκον! χιχι!
Εγώ τις περισσότερες φορές σε γάλα τα μαλακώνω τα καλαμάρια και γίνονται μια χαρούλα! Δοκίμασέ το!
Πολλά φιλάκια!!!
Φοβερό πιάτο!!! Πολύ ωραία ιδέα!!!:)
Σ’ ευχαριστώ πολύ!
χαχαχαχα έτσι όπως τα λες είναι!! Επίσης διακρίνω μέχρι και σήμερα μια έλλειψη φαντασίας και πρωτότυπου αυτοσχεδιασμού! Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα οι απόκριες, θα προτιμούσα να βρίσκαμε συχνότερα τέτοιες αφορμές για να είμαστε ενωμένοι και να περνάμε όμορφα και όχι μόνο στο καρναβάλι!
Ωραία φαίνεται η συνταγή σου , φιλιά καλό βράδυ!!
Δίκιο έχεις, Κατερίνα μου! Είναι λάθος να περιμένουμε το καρναβάλι για να διασκεδάσουμε. Άλλωστε, το κέφι δεν έρχεται κατά παραγγελία…
Πολλά φιλιά!
ολα τα λεφτα το καλαμαρι μπομπα με τα τυρακια του και τα ζουμακια του και τα κρεμμυδακια του..και..και..και..οσο για την αναρτηση σου για ακομα μια φορα απολαυστικη..φιλια πολλα!
Χαχαχα! Πολύ μου άρεσε ο χαρακτηρισμός “καλαμάρι μπόμπα”!
Πολλά φιλιά, Λίλα μου!
Αναστασία μου για ακόμη μια φορά με εκπλήσεις!Καταπληκτική συνταγή και με πολύ ωραία παρουσίαση!!!!!!!!
Φιλάκια! Καλή Σαρακοστή!
Ελπίζω να συνεχίσω να σε εκπλήσσω, Ελένη μου!
Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή!
Αναγκαίο κακό οι στολές καλή μου… Αλλά εκείνη η έλλειψη πρωτοτυπίας πια σκοτώνει…
Πολύ ωραία η γέμισή σου! Θα τη δοκιμάσω. Φτιάχνω κάτι παρόμοιο (χωρίς ρύζι) αλλά το τυρί θα την απογειώνει!
Δεν ξέρω αν είναι “αναγκαίο κακό’ ή “πολύ κακό για το τίποτα”… χιχι!
Θα χαρώ να δοκιμάσεις τη συνταγή!
Φιλιά!
Χαχα χα! Θα συμφωνήσω απόλυτα σε όσα λες για τις στολές, και πως όχι βέβαια..
Μα όλες βασίλισσες έπρεπε να ντυθούμε, άντε πριγκήπισσες στην καλύτερη. Δε ντυνόμασταν
καμιά ινδιάνα να μπορούμε να παίξουμε με την ησυχία μας… Τς τς..
Τέλος πάντων, περασμένα ξεχασμένα.
Όσο για το δια ταύτα, το καλαμάρι σου δηλαδή, τι να πω, φαίνεται
τόσο νόστιμο και λαχταριστό, θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω, αλλά σαν τα θαλασσινά
της μεσογείου δεν έχει.. Τα ωκεανίσια είναι άνοστα
Φιλιά κοριτσάρα!!
Όντως, με μια Ινδιάνα θα ξεμπέρδευα! Και χωρίς τούμπες…
Για τα θαλασσινά της Μεσογείου θα συμφωνήσω απόλυτα! Έχουν άλλη γεύση!
Πολλά φιλιά, κοριτσάκι!
Χαχαχα,ε λοιπον δεν ξερω τι να προτοθαυμάσω όταν έρχομαι εδω ,αυτά που γραφεις η αυτά που μαγερευεις,έτσι είναι οπως τα λες με τις στολές αυτην τη ροζ Μαρκησία ακόμη την έχουμε σε κάποιο παταρι.Τα καλαμαρια σου κόλαση ,πολύ ωραιο πιάτο θα το δοκιμάσω σίγουρα καλή Σαρακοστη καλό βράδυ.Φιλάκια.
Κι εσύ θύμα της Ροζ Μαρκησίας,ε; Αχ, κατέστρεψε πολύ κόσμο η άτιμη… χαχαχα!
Πολλά φιλάκια!
Καλημέρα Αναστασία,τι φανταστικό ορεκτικό!!Ακούγεται γευστικότατο και η παρουσίαση όπως πάντα απίθανη! ΧΟ
Χαίρομαι που σου άρεσε, Χαρά! Εννοείται ότι μπορείς να το φας και σαν κυρίως πιάτο. Είναι πολύ χορταστικό!
Φιλάκια!
Χρυσοχέρα μου!!!
Merci beaucoup!!!
Πέρασα να ευχηθώ καλό τριήμερο Αναστασία μου με τις υπέροχες λιχουδιές σου!!! Να περάσεις καλά!
Φιλάκια!
Να είσαι καλά, Κική μου! Κι εσύ να περάσεις τέλεια!
Πολλά φιλάκια!!!
Αααα, λατρεύω τα καλαμάρια σε όλες τις εκδοχές!!!
Αναστασία μου, υπέροχες φωτό όπως πάντα!!!!
Ευχαριστώ πολύ! Δοκίμασε και αυτή την εκδοχή! Πιστεύω θα σου αρέσει!
Φιλιά πολλά!
Υποβολή Σχολίου