Κι εκεί που έχεις αρχίσει να νοσταλγείς υπέρ του δεόντως τα Χριστούγεννα που πέρασαν (όχι γιατί ήδη σου λείπουν τα κάλαντα και τα μελομακάρονα, αλλά γιατί θυμάσαι τις στιγμές της απόλυτης σιέστας που απολάμβανες εν μέσω κρασοκατανύξεων και λουκούλλειων γευμάτων)… τσουπ, έρχεται μια νέα αργία να ταράξει ευχάριστα τα νερά της καθημερινότητάς σου! Ναι, για την αυριανή αργία μιλάω. Την αργία του ταραμά και της λαγάνας. Τη μέρα που ο ελληνικός λαός συνηθίζει να ξεχύνεται σε κάμπους και ραχούλες, σαν σε λαϊκό προσκύνημα, για να αρπάξει λίγο ήλιο (και κανένα κομμάτι χαλβά από το ταπεράκι).
Νομίζω ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι μια αργία που έμαθα να αγαπώ κυρίως τα τελευταία χρόνια. Ομολογώ ότι ως παιδί δεν την είχα και σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Διότι καλές οι βόλτες στην εξοχή, ο καθαρός αέρας και τα παιχνίδια με το χαρταετό, αλλά το μενού είχε τα χάλια του για τα παιδικά μου γούστα. Κι αυτό ήταν κάτι που δεν θα μπορούσα να παραβλέψω (φαινόμουν από μικρή ότι θα καταλήξω food blogger). Δεν μπορώ, βέβαια, να πω ότι το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι μας είχε ελλείψεις. Αντιθέτως. Όμως όλα αυτά τα καλούδια που οι υπόλοιποι απολάμβαναν φάνταζαν άκρως απογοητευτικά στα παιδικά μου μάτια. Ο ουρανίσκος μου δεν ένιωθε την παραμικρή ανάγκη να γευτεί εδέσματα όπως η ταραμοσαλάτα, το τουρσί και ο χαλβάς (μπλιαχ, μπλιαχ και τρις μπλιαχ). Μόνη μου παρηγοριά ήταν η τραγανή λαγάνα, αλλά και πάλι πόση λαγάνα να φάει ένας άνθρωπος, αν δεν έχει και λίγο τυράκι για συνοδευτικό; Όπως φαντάζεστε, το ενδιαφέρον μου για το μενού της ημέρας ήταν πιο χαμηλό κι από θερμοκρασία Δεκεμβρίου στο Νευροκόπι. Ή τουλάχιστον έτσι γινόταν στην αρχή…
Διότι κάποια χρονιά συνάντησα τον έρωτα στο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι μας ή, αλλιώς, δοκίμασα για πρώτη φορά χταπόδι. Και χτύπησα το κεφάλι μου για όλες τις προηγούμενες χρονιές που το κοίταζα αδιάφορα και δεν έμπαινα στον πειρασμό να φάω έστω κι ένα μικρό κομματάκι, παρά τις προτροπές των μεγαλύτερων και σαφώς πιο μυαλωμένων. Από τότε δηλώνω λάτρης του ευγενούς οκτάποδου και φαν όλων των συνταγών που το περιέχουν. Μία τέτοια συνταγή θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σας, σε μια προσπάθεια να εξιλεωθώ για όλες τις φορές που το περιφρόνησα. Πρόκειται για χταπόδι σαλάτα με φακές, πλιγούρι και άρωμα πορτοκαλιού & τραγανές πιτούλες. Δεν ξέρω αν θα σας κερδίσει πρώτα η γεύση, τα αρώματα ή η εμφάνιση του συγκεκριμένου πιάτου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσετε και δεν θα σας βαρύνει καθόλου. Ταιριάζει υπέροχα με το αυριανό μενού και θα είναι μια ευχάριστη αλλαγή στο τραπέζι σας. Καλή σας όρεξη και καλή Καθαρά Δευτέρα!
Χταπόδι σαλάτα με φακές, πλιγούρι και άρωμα πορτοκαλιού & τραγανές πιτούλες
Υλικά
- 1 μικρό χταπόδι
- 1/2 φλιτζ. φακές
- 1/2 φλιτζ πλιγούρι
- 8-10 ντοματίνια (αν είναι μεγάλα, τα κόβετε στη μέση)
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 6-7 ελιές πράσινες κομμένες σε ροδέλες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι / πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ:
- 1/3 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2-3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
- αλάτι / πιπέρι
Για τις πίτες:
- 2 αραβικές πίτες
- 1-2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1-2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- αλάτι
- ελαιόλαδο για επάλειψη
Εκτέλεση
Βράζετε το χταπόδι με 1 δαφνόφυλλο, 1 πρέζα αλάτι, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί και τόσο νερό ώστε να το σκεπάζει, μέχρι να μαλακώσει (40′-45′ περίπου). Μόλις είναι έτοιμο το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε μικρά κομματάκια.
Παράλληλα, βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό μαζί με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 δαφνόφυλλο, μέχρι να μαλακώσουν. Προς το τέλος ρίχνετε και λίγο αλάτι. Τις σουρώνετε καλά και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε το πλιγούρι και το περιχύνετε με 2/3 φλιτζ. καυτό νερό. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε να πιει το νερό (5′-10′). Το αφήνετε να κρυώσει.
Βάζετε το χταπόδι, τις φακές και το πλιγούρι αφού κρυώσουν σε μια σαλατιέρα. Προσθέτετε τα ντοματίνια, την πιπεριά και τις ελιές.
Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνετε τη σαλάτα σας με αυτή. Ανακατεύετε καλά.
Για τις πίτες:
Βάζετε στο χέρι σας λίγο ελαιόλαδο και αλείφετε τις πίτες και από τις δύο πλευρές.
Τις πασπαλίζετε με αλάτι, ρίγανη και πάπρικα και με ένα μαχαίρι τις κόβετε σε μικρά τρίγωνα.
Τις ψήνετε μέχρι να πάρουν χρώμα στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο.
Σερβίρετε τη σαλάτα με τις πιτούλες.
Tip1: Μπορείτε να προετοιμάσετε το χταπόδι, το πλιγούρι και τις φακές από προηγούμενη μέρα και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο.
Tip2: Η συγκεκριμένη σαλάτα διατηρείται στο ψυγείο και τρώγεται εξίσου ευχάριστα και την επόμενη μέρα.
Tip3: Αν τυχόν το πλιγούρι σας δεν έχει πιει όλο το νερό, το σουρώνετε καλά.
Tip4: Πρέπει να έχετε το νου σας στις αραβικές πίτες καθώς ψήνονται, γιατί καίγονται εύκολα.
7 Σχόλια
υποβολή σχολίουΔεν έχει τύχει ποτέ να δοκιμάσω τη συγκεκριμένη σαλάτα αλλά φαίνεται πολύ γευστική! Πολύ ωραία ιδέα! Καλό μήνα και καλή Καθαρά Δευτέρα!:)
Πρωτοτύπησες και πάλι όπως πάντα! Το χταπόδι είναι πολύ ωραίος μεζές όντως, πόσο μάλλον στα πλαίσια αυτής της γεμάτης αρώματα σαλάτας! Καλή Σαρακοστή!!
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!!
Εγώ σε λίγο πάω στην κεντρική αγορά για φωτογραφίες πιο πολύ, αν μου τύχει και κανένα καλό χταπόδι θα το πάρω και μετά θα φτιάξω τη σαλάτα σου.
Πολλά φιλιά
Νόστιμο και πολύχρωμο το πιάτο σου,ωραιες γευσεις δεμενες ,ωραια αρωματα,καλοφαγωτο,φιλια,καλα κουλουμα.
Φαίνεται τέλεια! Τι κρίμα που δεν μπορώ να δοκιμάσω (λόγω αλλεργίας). Κι εγώ τα τελευταία χρόνια αγάπησα αυτή την αργία.
φιλιά πολλά
Τι ωραία εμφάνιση που έχει!
Αυτή η σαλατούλα θα είναι ιδανική και το καλοκαιράκι, πολύ δροσερή και υγιεινή είναι!
Υποβολή Σχολίου