Αποφάσισα να το δηλώσω δημόσια μπας και δεσμευτώ και το κάνω επιτέλους… Ξεκινάω σωστή διατροφή! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γιατί πίσω από κάθε δίαιτα κρύβεται μια (φουλ στα λιπαρά και στις αμαρτωλές γεύσεις) ιστορία και έχει έρθει η ώρα να μοιραστώ τη δική μου μαζί σας…
Γνωρίζετε ότι εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε λίγο και, παρόλα αυτά, τείνουν να παίρνουν τα κιλάκια τους ή να μην μπορούν να ξεφορτωθούν αυτά που ήδη έχουν; Εγώ, λοιπόν, δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Παχαίνω όταν τρώω (πολύ/άτσαλα/χωρίς μέτρο/λαίμαργα -διαλέξτε όποια περιγραφή σας αρέσει περισσότερο). Και χάνω κιλά, ψωμάκια και φραντζόλες όταν σταματήσω να τρώω σαν λύκος που τον βάζεις ανάμεσα σε αρνάκια γάλακτος. Αυτό σημαίνει ότι πριν φτάσω στο σημείο να βλέπω ζυγαριά και να βγάζω μαύρο μαντήλι για να πενθήσω προκαταβολικά το νούμερο που θα δείξει, παρέλασαν από μπροστά μου (και από το πιάτο μου) ουκ ολίγες νοστιμιές.
Κάνοντας έναν μικρό (αλλά αρκετά επίπονο) απολογισμό, θα έλεγα πως:
– τίμησα με ιδιαίτερη ευλάβεια παντός είδους μπεργκεροειδές και πιτσοειδές κυκλοφορεί εκεί έξω (όσοι με παρακολουθείτε στο Instagram (εκεί όπου τολμώ να δείξω αρκετές από τις “ατασθαλίες” μου, μάλλον το είχατε ήδη καταλάβει…).
– συνέβαλα σημαντικά στο να γίνει ελαφρώς πλουσιότερος ο ιδιοκτήτης του γειτονικού σουβλατζίδικου (άτιμε ροδοψημένε γύρε, εσύ τα φταις όλα!).
– κατανάλωσα με μηδενικές τύψεις παγωτά, σοκολάτες και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου μου τόσο, ώστε στις φλέβες μου να μην ρέει αίμα αλλά σιρόπι σοκολάτας.
– κατάφερα (με μεγάλη επιτυχία) να αλείψω πραλίνα σε οτιδήποτε φαγώσιμο (βλέπε μπισκότα, κρέπες, ψωμί, τσουρέκι, φρυγανιές, φράουλες, μπανάνες, κρουασάν, πορτοκαλόπιτα -και η λίστα συνεχίζεται…) και να ταχυδρομήσω το πραλινοπακέτο εξπρές προς το στομάχι μου.
– παραβίασα τον χρυσό κανόνα μου περί δοκιμής των φαγητών που ετοιμάζω για το μπλογκ, με αποτέλεσμα όχι απλά να τα δοκιμάζω για να έχω άποψη αλλά να καθαρίζω πιάτα και πιατέλες καλύτερα κι από το πιο ισχυρό πολυκαθαριστικό της αγοράς.
Κι αν όλα τα παραπάνω θα ήταν απλά πταίσματα εφόσον είχαν συνδυαστεί με έντονη γυμναστική, το γεγονός ότι το πρόγραμμά μου τους τελευταίους μήνες δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση γυμναστικές επιδείξεις και λοιπές αθλοπαιδείες καθιστά το πταίσμα κακούργημα και εμένα πανηγυρικά ένοχη.
Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα πολύ να προσποιηθώ ότι δεν τρέχει τίποτα και να σφυρίξω αδιάφορα παραγγέλνοντας ένα ακόμη πιτόγυρο με απ’ όλα. Όμως, η ζυγαριά, ο καθρέφτης, τα φερμουάρ στα παντελόνια μου που εντελώς ξαφνικά άρχισαν να ζορίζονται ιδιαίτερα κατά το κλείσιμο και ένα εντελώς καλοπροαίρετο αλλά 100% αληθινό σχόλιο για τα “μαγουλάκια μου που αφράτεψαν” δεν μου αφήνουν και πολλά περιθώρια να εθελοτυφλήσω.
Και για να σας αποδείξω πως έχω πάρει σοβαρά τον αγώνα που με περιμένει, έχω να δηλώσω τα εξής:
1. Αυτή τη στιγμή, δίπλα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μου βρίσκεται, έτοιμο προς κατανάλωση, ένα λιτό και απέριττο γιαουρτάκι (σκέτο, χωρίς πραλίνα).
2. Οι όποιες παρασπονδίες μου (έχει και ο κανόνας τις εξαιρέσεις του) θα σχετίζονται αποκλειστικά με συνταγές του μπλογκ και με την ιδιότητά μου ως food blogger (θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα το φάω το παχυντικό, αν είναι για το καλό του blogging…).
3. Υπόσχομαι να μοιραστώ μαζί σας όσες από τις λάιτ συνταγές μου καταφέρουν να με κάνουν να ξεχάσω (έστω και για λίγο) σουβλάκια με έξτρα σος και πάστες αμυγδάλου. Για την ακρίβεια, ξεκινάω σήμερα κιόλας με μια τέτοια συνταγή. Είναι η μεξικάνικη σαλάτα με κινόα που ακολουθεί. Εξαιρετικά νόστιμη, ευχάριστα πολύχρωμη και ιδιαίτερα θρεπτική. Μία ιδανική λύση για αυτούς που θέλουν να προσέχουν τη διατροφή τους, αφού το βασικό της συστατικό (κινόα) δεν περιέχει γλουτένη και είναι σημαντική πηγή μετάλλων, βιταμινών, πρωτεϊνών και αντιοξειδοτικών. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κινόα, μπορείτε να κάνετε την αρχή σήμερα κιόλας με αυτή την πεντανόστιμη σαλάτα. Καλή σας όρεξη!
Μεξικάνικη σαλάτα με κινόα
Υλικά (για 4 άτομα)
- 2/3 φλιτζ. κινόα
- 1 1/2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
- 1 φλιτζ. βρασμένα κόκκινα φασόλια (τα βρίσκετε έτοιμα σε κονσέρβα, στα σούπερ μάρκετ)
- 2/3 φλιτζ. καλαμπόκι βρασμένο
- 3 πίκλες, κομμένες σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
- 3 κουτ. σούπας τσένταρ τριμμένο (στο χοντρό μέρος του τρίφτη)
- μερικά φυλλαράκια κόλιανδρου (ή μαϊντανού)
Για τη βινεγκρέτ:
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμό λάιμ ή λεμονιού
- αλάτι/πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε την κινόα με τον ζωμό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το νερό (περίπου 15 λεπτά).
Την αφαιρείτε από το κατσαρολάκι και την αφήνετε να κρυώσει καλά.
Βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας σε μια σαλατιέρα και τα ανακατεύετε με την κρύα κινόα.
Αναμειγνύετε καλά τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνετε τη σαλάτα. Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο έξτρα ελαιόλαδο.
Την απολαμβάνετε ως ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό στο φαγητό σας.
Tip1: Αν δεν έχετε σπιτικό ζωμό, μπορείτε να διαλύσετε 1/2 κύβο λαχανικών σε 1 1/2 φλιτζ. νερό. Αν δεν έχετε ούτε κύβο, μπορείτε να βράσετε την κινόα με σκέτο νερό και λίγο αλάτι. (Σε κάθε περίπτωση, ο ζωμός θα προσφέρει έξτρα γεύση στο τελικό αποτέλεσμα.)
Tip2: Πριν βράσετε την κινόα, θα πρέπει να την ξεπλύνετε με νερό, ώστε να φύγει η τυχόν πικρή γεύση της.
Tip3: Ο φρέσκος κόλιανδρος και ο χυμός λάιμ ταιριάζουν περισσότερο στη μεξικάνικη σαλάτα. Αν όμως δεν τα έχετε, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με μαϊντανό και χυμό λεμονιού αντίστοιχα.
Tip4: Όσο πιο κρύα είναι η σαλάτα, τόσο πιο νόστιμη είναι. Γι’ αυτό, πριν προσθέσετε τη βινεγκρέτ, μπορείτε να την αφήσετε για λίγο στο ψυγείο.
Tip5: Όσοι νηστεύετε το τυρί, απλά παραλείψτε το τσένταρ ή αντικαταστήστε το με νηστίσιμο τυρί.
20 Σχόλια
υποβολή σχολίουΚαλημέρα Αναστασία μου!
Αν και έχω προμηθευτεί κινόα, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα
Πάντα αργώ να πάρω την απόφαση και να δοκιμάσω κάτι καινούριο.
Η σαλάτα φαίνεται πολύ δροσερή και λαχταριστή με ωραία υλικά.
Επίσης, τι φοβερό εργαλείο έχεις για το λεμόνι; Σούπερ το οδοντωτό σχήμα του στην τελευταία φωτογραφία!
Φιλιά
Ερμιόνη μου, μην διστάζεις να τη δοκιμάσεις! Είναι πολύ ωραία και θρεπτική! Άσε που στη συγκεκριμένη σαλάτα, ο συνδυασμός με τα υπόλοιπα υλικά την κάνει “βατή” ακόμη και για όσους δεν την έχουν ξαναδοκιμάσει!
Καλέ, κεντάω με τα λεμονάκια… χαχαχα! 😉
Φιλιά!
Στα ίδια βρίσκόμαστε…. Και εγω μια απο τα ίδια.. 😀
Η κινόα είναι το αγαπημένο μας φαγητό (το κανουμε γεμιστα, πιλάφι, κινοα-γαλο (τυπου ρυζόγαλο) κ ότι μπορείς να φανταστείς..
Εχω να κάνω μια παρατήρηση ως προς αυτό που ειδα απο τη φωτο.. Η κινόα για να ειναι “Ετοιμη” και να προσφέρει τα καλά της πρέπει η ουρίτσα να έχει ξεφυτρώσει απο τον καρπό.. Για να γίνει πιο ευπεπτη!!
Α, αυτή τη λεπτομέρεια ομολογώ ότι δεν την ήξερα! Ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή, Βιολέτα!
Φιλιά!
Πόσο μα πόσο σε νοιώθω…φυσικά δεν έχεις κανένα θέμα να το ξέρεις αλλά πρέπει να μαζευτούμε σιγά σιγά γιατί στο τέλος θα κυλάμε στην άμμο αντί να περπατάμε!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!!
Εγώ, Αθηνά μου, σε λίγο θα κουλουριάζομαι και θα “ρολάρω” σαν μπαλίτσα! χαχαχα!
Πολλά πολλά φιλιά!
Μπράβο βρε Αναστασία μου!! Το να έχουμε και εσάς τις food blogger στο πλάι μας είναι μια καλή αρχή 😉
Περιμένω πως λοιπόν λαιτ συνταγές γιατί από αύριο (όλες οι δίαιτες ξεκινούν Δευτέρες και έχω ήδη παραγγείλει πίτσα) ξεκινώ κι εγώ διατροφή. Όσο για την σαλατούλα σου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα πιάτα που μας αφήνουν πολλές θερμίδες. Φιλιά πολλά <3
Ελένη μου, όλες μαζί ενωμένες για τον δύσβατο δρόμο της σουβλακο-στέρησης! 😉
Άσε που πλησιάζει και ο καιρός που θα βγουν τα μαγιό από τις ντουλάπες και καταλαβαίνεις το δράμα μου…
Πολλά φιλάκια!!!
διατροφή με αυγό benedict και lemon pie??
μέσα και εγώ τότε! hehe
α αλλά ναι.. αύριο είναι δευτέρα, άρα από αύριο και η βοσκή!
η quinoa είναι πράγματι φοβερή επιλογή και ο συνδυασμός με το καλαμπόκι και τα φασόλια είναι ιδανικός για σωστή διατροφή. Πολύ ωραία η πρότασή και η παρουσίαση σου!
Όπως δήλωσα και στην ανάρτηση, για το καλό του blogging οφείλω να δοκιμάζω! Δεν τα έφαγα σαν Αναστασία όλα αυτά τα καλούδια, σαν food-blogger τα έβαλα στο πιάτο μου! 😉
Πολλά φιλιά!
Ταυτίζομαι απόλυτα με τον πρόλογο σε όλες του τις περιγραφές! Τους τελευταίους μήνες είχα κι εγώ την προσωπική μου παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν όλα τα διατροφικά μου αμαρτήματα και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις! Τα κουμπιά ήδη αναστενάζουν εδώ και καιρό και κάνω πως δεν τα βλέπω, τα μαγουλάκια στρογγυλεύουν και εγώ σφυρίζω αδιάφορα. Υπάρχει μία μικρή ελπίδα να μπω στον ίσιο δρόμο, αν ετοιμάσω αυτή τη νόστιμη μεξικάνικη σαλάτα. Η τελευταία ελπίδα θα έλεγα!
Αμαλία, εμένα τα μάγουλα τείνουν προς το ξεχείλωμα… Δεν το βλέπω μόνο εγώ! Το επισήμανε κι άλλος κόσμος! Γι’ αυτό, το έριξα στη σωστή διατροφή, μπας και σωθώ…
Πολλά φιλιά!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα, που θα είναι!!! μετά από αυτά που διάβασα, γιατί όταν ξεκινάς γελώντας όλο και κάτι καλό συμβαίνει!Απολαυστική η ανάρτηση σου, για να σου πω την αλήθεια δεν είμαι και πολύ φίλος της σαλάτας γενικά, αλλά λατρεύω την μεξικάνικη κουζίνα και μου αρέσει να φτιάχνω περίεργα γεύματα, γι αυτό πες και σε μένα την μαλωμένη με την κουζίνα τι είναι η κινόα και που την βρίσκω??? οεο!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα, Τούλα! Η κινόα είναι στην ουσία ο καρπός του φυτού κινόα και αποτελεί μία από τις λεγόμενες υπερτροφές, που έχουν αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια για την ιδιαίτερη θρεπτική αξία τους σε συνδυασμό με το ότι δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες. Θα τη βρεις συσκευασμένη σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Καλή όρεξη και καλά μαγειρέματα!
Να σου πω μικρή και όμορφη Αναστασία μας…αυτό το παπαγαλάκι εκεί δίπλα στο πιάτο με την χορταστική σαλάτα σου, με βάζει σε πονηρές σκέψεις :-))
Παπαγαλάκι και αναφορά σε υγιέστερη διατροφή (πες το ίσως δίαιτα…) μήπως είναι φήμες για παπαγάλακια!!!
Τα φιλιά μου στα αφράτα μαγουλάκια σου αλλά και στα άλλα τα πιο μικρά.
Δεν ξέρω τι σου λέει το παπαγαλάκι, Πηνελόπη μου! Ξέρω όμως ότι η ζυγαριά μου λέει πολλά πικρά μαντάτα… 😉
Πολλά πολλά φιλιά κι από εμάς!!!
Καλημέρα Αναστασία!
Πόσο συμπέσαμε στις αποφάσεις περί υγιεινότερης διατροφής… είναι και το Πάσχα που πλησιάζει και όσο νά’ ναι μερικά παραπάνω ουζάκια και μεζεδάκια και αρνάκι θα τα χτυπήσουμε!
Πολύ καλή ιδέα και θα την τιμήσω συντομότατα!
Ελένη
Ελένη μου, πόσο χαίρομαι που με καταλαβαίνεις! Είναι αλλιώς να ξέρεις ότι έχεις συμπαραστάτες στον αγώνα σου…
Ελπίζω να σου αρέσει πολύ η σαλάτα! Καλά μαγειρέματα (υγιεινά και νόστιμα)!
Δεν έχω δοκιμάσει κινόα, αλλά θέλω πολύ να το κάνω. Η σαλάτα σου είναι μία ωραία ιδέα. Θα παραλείψω τα φασόλια, δεν θα είναι μεξικάνικη τότε, αλλα ποιος νοιάζεται! Περιμένω να δω και άλλες light συνταγές μπας και μας παρασύρεις. Φιλιά
Γιώτα μου, ελπίζω να αλληλοπαρασυρθούμε… 😉
Απάντηση σε Αναστασία