Γιορτινό ρύζι (έξτρα αρωματικό)

Η αντίστροφη μέτρηση έχει μπει πια στην τελική ευθεία. Μία εβδομάδα έμεινε έως τα Χριστούγεννα και ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Διανύουμε (τουλάχιστον στο δικό μας σπίτι) την περίοδο της λίστας. Όπου και να κοιτάξω, βρίσκω χαρτάκια με λίστες. Λίστες μικρές και μεγάλες. Λίστες με τα δώρα που θα μας φέρει ο Άγιος με τον κόκκινο σκούφο. Λίστες με τους καλεσμένους μας (για να μην ξεχάσουμε και κανέναν). Λίστες με τα ψώνια που πρέπει να κάνουμε για να φτιάξουμε τα χειροποίητα δωράκια μας. Λίστες με τις λιχουδιές που θέλουμε να ετοιμάσουμε τις ημέρες των γιορτών για να τρατάρουμε τους αγαπημένους μας. Λίστες με τις βόλτες και τις δραστηριότητες στις οποίες ανυπομονούμε να επιδοθούμε όσες μέρες θα είμαστε όλοι μαζί (χωρίς τις συνήθεις υποχρεώσεις που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας).

Εννοείται ότι προσωπικά λατρεύω την περίοδο της λίστας. Καταρχήν, γιατί οι συγκεκριμένες λίστες είναι οι καλύτερες αφορμές για να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν (βλέπε δωράκια σε αγαπημένους, βόλτες διαρκείας σε στολισμένες γειτονιές, συναντήσεις με φίλους και μαγείρεμα μέχρι τελικής πτώσης). Και δεύτερον, γιατί ως control freak (που κυκλοφορεί παντού με μπλοκάκι για να σημειώνει το καθετί) έχω την απόλυτη ευκαιρία να ξεσαλώσω (γεμίζοντας άπειρες σελίδες με όλα αυτά που σκέφτομαι ή θέλω να κάνω). Και παρόλο που ξέρω ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν όλα όσα έχω γράψει στο μαγικό μπλοκάκι μου, είμαι απίστευτα χαρούμενη για όλα εκείνα που θα καταφέρω να ολοκληρώσω. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείτε, η καθημερινότητα είναι πολύ βαρετή, αν δεν έχεις καμιά δεκαριά πρότζεκτ να τρέχουν ταυτόχρονα.

Ίσως είναι περιττό να αναφέρω πως μια από τις πιο αγαπημένες μου λίστες είναι η λίστα των μαγειρικών δρώμενων. Αποτελεί μια από τις πιο μακροσκελείς λίστες στο χριστουγεννιάτικο μπλοκάκι μου και διαρκώς αναδιαμορφώνεται και διανθίζεται με αστερίσκους και βελάκια που παραπέμπουν σε ακόμη περισσότερα μαγειρέματα (μη μου πείτε ότι θα περιμένατε κάτι διαφορετικό από μια παθιασμένη food blogger σαν και του λόγου μου -εγώ τουλάχιστον όχι). Στην συγκεκριμένη λίστα, λοιπόν, φιγουράρουν λογιών λογιών εδέσματα. Αλμυρές και γλυκές λιχουδιές που θα παρελάσουν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας (αφού πρώτα περάσουν από τα χεράκια μου). Κάποιες από αυτές τις λιχουδιές είναι γεύσεις που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει (γιατί ως γνωστόν οι ημέρες των γιορτών αποτελούν την πλέον κατάλληλη περίοδο για πειραματισμούς σε υλικά και τεχνικές). Υπάρχουν, ωστόσο, και μερικές που κατέχουν σταθερή θέση σε αυτή τη λίστα εδώ και χρόνια. Είναι όλα εκείνα τα φαγάκια και γλυκάκια που έχουμε αγαπήσει και χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε το γιορτινό μας τραπέζι. Ένα τέτοιο φαγάκι θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας!

Ως γνωστόν, κάθε σωστός οικοδεσπότης που σέβεται τον εαυτό του (και τον ουρανίσκο των καλεσμένων του) φροντίζει να έχει στο τραπέζι του τα σωστά συνοδευτικά πιάτα. Διότι καλό το κρέας, αλλά θέλει και την ανάλογη “παρέα” για να αναδειχτεί και να κερδίσει τις εντυπώσεις. Σήμερα, λοιπόν, σας έχω τη συνταγή για αυτήν ακριβώς την “παρέα”. Το πιάτο που θα συνοδεύσει τέλεια οποιοδήποτε κρεατικό ή πουλερικό αποφασίσετε να σερβίρετε στα γιορτινά τραπεζώματά σας. Το γιορτινό έξτρα αρωματικό ρύζι που ακολουθεί είναι το συνοδευτικό που μας έχει κλέψει την καρδιά οικογενειακώς και -μετά από σταθερή απαίτηση του κοινού- δεν λείπει ποτέ από τα χριστουγεννιάτικα σουαρέ μας. Κάθε φορά που το φτιάχνουμε, το σπίτι πλημμυρίζει υπέροχα αρώματα. Και κάθε φορά που το δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε την πλούσια γεύση του και τον άκρως ταιριαστό συνδυασμό των υλικών (σκεφθείτε μόνο τη γλύκα της σταφίδας με την τραγανή υφή των ξηρών καρπών να παιχνιδίζουν στη γλώσσα). Κι εγώ (που το ετοιμάζω) εκτιμώ ιδιαίτερα το πόσο εύκολα μπορεί να εμπλουτιστεί με έξτρα υλικά, αποτελώντας ακόμη και το κεντρικό πιάτο ενός γεύματος. Ω ναι, αυτό το ρύζι θα συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να εμφανίζεται στην κουζίνα μας. Δοκιμάστε το κι εσείς και σίγουρα θα το καθιερώσετε και στα δικά σας γιορτινά τραπέζια.

Γιορτινό ρύζι (έξτρα αρωματικό)

Γιορτινό ρύζι (έξτρα αρωματικό)

Γιορτινό ρύζι (έξτρα αρωματικό)

Υλικά

  • 2 φλιτζ. ρύζι γιασεμί (jasmine) – θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ
  • 4 φλιτζ. νερό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 5 σπόρους κάρδαμου
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • λίγοι στήμονες κρόκου Κοζάνης
  • 1 φλιτζ. φυστίκια Αιγίνης
  • 1/2 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
  • 3 κουτ. σούπας ηλιόσπορους

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το κάρδαμο, τον γλυκάνισο, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το βούτυρο και ζεσταίνετε να λιώσει το βούτυρο και να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα.

Προσθέτετε το νερό και το αλάτι και μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι και τον κρόκο Κοζάνης και χαμηλώνετε τη φωτιά.

Αφήνετε να σιγοβράσει για 15′ (έχοντας καπακώσει την κατσαρόλα).

Μετά τα 15′, ανοίγετε το καπάκι και σβήνετε τη φωτιά. Αφήνετε την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι και την σκεπάζετε με μια πετσέτα για 5′.

Μετά τα 5′, “ξύνετε” το ρύζι με ένα πιρούνι (για να αφρατέψει) και το αναμειγνύετε με τα φυστίκια, τις σταφίδες και τους ηλιόσπορους. Σερβίρετε αμέσως.

Tip1: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλερικών στο ρύζι (τα οποία θα έχετε τηγανίσει σε ξεχωριστό σκεύος και θα τα έχετε σβήσει με λίγο λευκό κρασί). Σε αυτή την περίπτωση το γιορτινό ρύζι, μπορεί να αποτελέσει το κεντρικό πιάτο ενός γεύματος.

Tip2: Αν φτιάξετε το ρύζι σε περίοδο νηστείας, αντικαταστήστε το βούτυρο με μαργαρίνη.

Tip3: Όλα τα μπαχαρικά θα τα βρείτε στα μπαχαράδικα στο κέντρο της Αθήνας.

Γιορτινό ρύζι (έξτρα αρωματικό)

Γιορτινό ρύζι (έξτρα αρωματικό)

0 σχόλια

υποβολή σχολίου
Stavroula (πριν από 3290 ημέρες)

Ποσο σε καταλαβαινω με τις λίστες! Και σε χαρτάκια γιατι η ηλεκτρονικές λιστες δεν με εχουν κερδισει ακομα…. Το ρυζι φαινεται υπεροχο!

Υποβολή Σχολίου