Είναι φορές που ξεκινάω να φτιάξω μια συνταγή και ξέρω εκ των προτέρων ότι είναι γεννημένη για να καταλήξει στα κατάστιχα τούτου του μπλογκ. Το καταλαβαίνω καθώς παντρεύω τα υλικά στο μυαλό μου και ο νους μου δημιουργεί την εικόνα του τελικού πιάτου, πριν ακόμη πάρει σάρκα και οστά μπροστά μου. Είναι σαν να γράφω το σενάριο για μια καλοστημένη ταινία, που ξέρω ότι θα ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς από την πρώτη κιόλας προβολή.
Μα υπάρχουν και οι άλλες συνταγές. Εκείνες που ξεκινάς να δημιουργείς χωρίς να έχεις τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό σου, προσπαθώντας απλά να χορτάσεις το στομάχι σου που κοντεύει να ακουστεί στο επόμενο τετράγωνο. Ούτε καν έχεις μπει στον κόπο να καταγράψεις τα υλικά, αφού στην πραγματικότητα φροντίζεις να αξιοποιήσεις ό,τι υπάρχει στα ντουλάπια σου (καθώς την προηγούμενη μέρα και μόνο η ιδέα του να πας ως το σούπερ μάρκετ φαινόταν πιο κοπιαστική κι από καταναγκαστικά έργα σε ανθρακωρυχείο). Είναι αυτές οι συνταγές που προκύπτουν αναπάντεχα, σαν ένα ξεχασμένο χαρτονόμισμα στην τσέπη σου. Οι συνταγές που σου αποκαλύπτουν το μεγαλείο τους με την πρώτη μπουκιά. Κι εκεί ακριβώς εσύ, ως ευσυνείδητη μπλόγκερ, παθαίνεις ντελίριο…
Διότι θα ήθελες όσο τίποτα να γυρίσεις το χρόνο πίσω και να καταγράψεις με την ησυχία σου τα υλικά, τις ποσότητες και τη διαδικασία που ακολούθησες. Κι ακόμη θα ήθελες να είχες φωτογραφίσει το γαστριμαργικό σου δημιούργημα, προτού “λαβωθεί” ανεπανόρθωτα από τα επίδοξα πιρούνια. Και απορείς πού είναι μια χρονομηχανή ή ένα μαγικό ραβδάκι όταν τα χρειάζεσαι. Και τσαντίζεσαι γιατί το ταξίδι στο χρόνο δεν έχει ακόμη εφευρεθεί ή αν είχε εφευρεθεί, θα ήταν πιθανότατα πολύ ακριβό για την τσέπη σου. Κι αφού το παίρνεις απόφαση πως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, ανοίγεις τα τεφτέρια σου και -προσπαθώντας να θυμηθείς όλα όσα έκανες από την αρχή- ξεκινάς να τα καταγράφεις, με την ελπίδα ότι δεν θα σου ξεφύγει κανένας κόκκος πιπεριού. Και αμέσως μετά αρχίζεις να φτιάχνεις τη λίστα για το σούπερ μάρκετ. Διότι τώρα όχι μόνο δεν βαριέσαι να πας, αλλά ανυπομονείς να προμηθευτείς τα απαραίτητα υλικά και να ξαναφτιάξεις το δημιούργημά σου, προτού το “σερβίρεις” στους μπλογκοφίλους σου.
Αχ, αυτή είναι η μοίρα των food bloggers και αυτή είναι η ιστορία του πιάτου που ακολουθεί. Ένα πιάτο που ξεκίνησε ως βιαστική δημιουργία της στιγμής αλλά, αφού ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, όφειλε να καταχωρηθεί στα κατάστιχα του κυριακάτικου κουταλιού. Πρόκειται για μελωμένα ρεβύθια φούρνου με χωριάτικο λουκάνικο και κάρυ και είναι ένας υπέροχος τρόπος να φάει ρεβύθια ακόμη και κάποιος που δεν τα αγαπά ιδιαίτερα. Δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε.υ.γ. Το ξέρω ότι έχω χαθεί από την μπλογκόσφαιρα τελευταία, αλλά διάφορες υποχρεώσεις και ένα τρελό καθημερινό πρόγραμμα δεν μου αφήνουν πολλά περιθώρια επίσκεψης στα μπλογκοσπιτάκια σας. Υπόσχομαι να επανέλθω γρήγορα… Μέχρι τότε, όμως, ας δούμε τη συνταγή που σας έταξα…
Μελωμένα ρεβύθια φούρνου με χωριάτικο λουκάνικο και κάρυ
Υλικά (για 4 άτομα)
- 2 φλιτζ. ρεβύθια
- 250γρ. χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε φέτες
- 2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 φλιτζ. χυμό ντομάτας
- 1 φλιτζ. νερό
- 2 δαφνόφυλλα
- 150 – 200γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 -1 κουτ. γλυκού κάρυ
- 1 – 2 κουτ. σούπας μέλι
- αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύετε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να φουσκώσουν καλά. Βράζετε τα ρεβύθια μαζί με τα δαφνόφυλλα σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά (όχι να λιώσουν).
Σουρώνετε τα ρεβύθια και τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα με τον χυμό ντομάτας, το 1 φλιτζ. νερό, το ελαιόλαδο, τα καρότα, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Τα αφήνετε να βράσουν για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά (ώστε να αρχίσει να δένει η σάλτσα).
Εν τω μεταξύ, βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τα λουκάνικα -χωρίς άλλη λιπαρή ουσία- και τα σοτάρετε και από τις δύο πλευρές ελαφρά (να ροδίσουν).
Βάζετε τα ρεβύθια με τη σάλτσα τους και τα λουκάνικα σε ένα ταψάκι ή πήλινο σκεύος. Πασπαλίζετε με το κάρυ και τα περιχύνετε με το μέλι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10′-15′.
Ρίχνετε τη θρυμματισμένη φέτα πάνω από το φαγητό και σερβίρετε.
Tip: Κόβουμε το καρότο σε λεπτές φετούλες, ώστε να προλάβει να βράσει. Διαφορετικά, μπορεί να μείνει πιο τραγανό από όσο θα θέλαμε.
27 Σχόλια
υποβολή σχολίουΛατρεύω τα ρεβύθια !!!! Πολύ πρωτότυπη η συνταγή σου !!! θα τη δοκιμάσω !!!!!! Δεν φανταζόμουν ότι το κάρυ θα ταίριαζε στα ρεβύθια !!!!
Φαίνεται υπέροχο!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα.
Καλημέρα!! αχ αυτή η καταγραφή των υλικών, τις περισσότερες φορές βγάζω συμπέρασμα από τις φωτογραφίες, αν έχουν βγει, και από την εμπειρία.
Αυτό το φαγητό έχει γίνει πολλές φορές και αρέσει πολύ κάθε φορά βέβαια βγαίνει ε μικρές τροποποιήσεις της στιγμής.
Πολλά φιλιά
Και έλεγα να φτιάξω ρεβύθια αύριο! Φαίνεται τόσο νόστιμη η συνταγη σου που λέω να τη δοκιμάσω!
Αναστασία σου, σκέψου πως είναι 7.30 το πρωί Κυριακής, δεν έχω πιει ακόμα καφέ και έπαθα ζημιά με τα μελωμένα ρεβύθια. Τρελλαίνομαι και για τα λουκάνικα, οπότε μ’ έφτιαξες πρωί πρωί! Αλλά, πρέπει πρώτα να περιμένω να μουλιάσω τα ρεβύθια ένα βράδυ! Γεια στα όμορφα χεράκια σου!!!
Δεν μου αρέσουν καθόλου τα ρεβύθια με κόκκινη σάλτσα, άλλα τολμώ να πω ότι αυτό που βλέπω με ξεσήκωσε!!! Λέω να το δοκιμάσω κάποια στιγμή…
Σήμερα έκανα (για πολλοστή φορά!) το μεθυσμένο χοιρινό και έκανε πάταγο!!! 😉
Καλό υπόλοιπο Κυριακής κουταλάκι μου, φιλιά!
Καλή Κυριακή…Και γω χάθηκα από τη γειτονιά μας Μου αρέσουν όλα τα υλικά της συνταγής σου ρεβύθια, λουκάνικα, κάρυ
στη κατσαρόλα τα ρεβύθια , στο φούρνο δε το ξανάκουσα
ευχαριστούμε για τησυνταγή και συντομα κοντά μας στη γειτονιά μας με το καλό να έρτεις
Καλησπέρα! Άν και δεν είμαι καθόλου φαν των ρεβιθιών, η φωτογραφία σου με έπεισε να τη δοκιμάσω!Φιλιά!
Και εγώ που τα ειχα τα ρεβυθάκια για κάπως μονοτονο φαγητο… τα ”ξυπνησες” με την συνταγή αυτη!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Τα ρεβίθια μου αρέσουν πολύ το ίδιο και τα λουκάνικα, σίγουρα το κάρυ του δίνει μια πιο ανατολίτικη νότα!!!!
Πολύ ιδιαίτερο πιάτο Αναστασία μου!!!!!
Καλή εβδομάδα!!!! Φιλιά!
Γεια σου Αναστασια μου!
Ποσες φορες την εχω πατησει και δεν σημειωσα τα υλικα και αντε μετα να θυμηθω ακριβως τι και ποσο ειχα βαλει… Απο τοτε που πηρα το laptop τα πραγματα ειναι λιγο καλυτερα, καθως φροντιζω να το εχω κοντα μου και να σημειωνω, αλλα ολο και κατι μου ξεφευγει και αντε και παλι απο την αρχη να φτιαχνω τις ιδεις συνταγες…
Πολυ τα αγαπαεμε τα ρεβυθια, εξαιρετικος ο συνδυασμος με το λουκανικο, εχω φτιαξει κι εγω κατι παρομοιω, αλλα μελι δεν οτλμησα να βαλω, οι αντρες μου ειναι λιγο περιεγοι με τις γλυκες γευσεις. Λες ομως την επομενη φορα να το δοκιμασω και να μην τους πω τιποτε?? Εδω λαχανακια Βρυξελλων καταφερα να τους πασσαρω, που ουτα να τα δουν δεν θελανε!
Καλη εβδομαδα! Φιλια πολλα!
Θα τα δοκιμάσω σίγουρα! Τρελαίνομαι για ρεβίθια και η συνταγή είναι πεντανόστιμη!Καλό βράδυ και καλή βδομάδα!
Kι εγώ το ίδιο παθαίνω Αναστασία, δεν είσαι η μόνη.
Προσπαθω να θυμηθώ τα υλικά που έχω βάλει και καμιά φορά βλέπω τις φωτογραφίες να δω τι έχει το φαγητό
Πολύ ωραία τα ρεβίθια όπως και να είναι μ αρέσουν. Τα έκανες πολύ ωραία με το λουκάνικο γίνονται ενισχυμένα
Καλή εβδομάδα
Ωραιότατη συνταγή Αναστασία!!
Αχ, πόσο νόστιμα δείχνουν αυτά τα ρεβύθια! Φαγητό αξιώσεων είναι αυτό, ό,τι πρέπρι για παρέα και σπιτική θαλπωρή!
καλημέρα!!! αν και δεν ειμαι φαν των ρεβυθιων, η φωτογραφία σου και μονο με κάνει να τρεξω να βρω ρεβυθια για να την δοκιμάσω! χαχαχαχα!!
τα έκανα χτες!! ειναι υπέροχα!!! τα λατρέψαμε!!! http://www.dolmadaki.gr/2015/03.12.html
Πολύ χαίρομαι, ντολμαδάκι!
Ευτυχώς που δεν το κράτησες για τον εαυτό σου και αποφάσισες να μας το δείξεις! Πολύ ωραία ιδέα! Καλή εβδομάδα!
Ο πρόλογος σου με εκφράζει τόσο πολύ!
Είναι όμορφο να ξέρεις ότι υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα με παρόμοιες εμπειρίες και σκέψεις.
Το φαγάκι σου υπέροχο! Να σου πω την αμαρτία μου, τα λουκάνικα ποτέ δεν με ενθουσίασαν ως υλικό αλλά φαντάζομαι πόσο όμορφα θα παντρεύονται εδώ με τα ρεβίθια.
Τα οποία υπεραγαπώ και τρώω με απίστευτη άνεση. Για μένα τα κλειδιά της συνταγής και αυτά που πραγματικά με ενθουσιάζουν είναι το μέλι και το κάρυ. Εξαιρετικές προσθήκες και οι 2!
Φιλιά
Τέλεια συνταγή Αναστασάκι! Και για μένα που δεν τα πολυτρώω τα ρεβύθια, ένας ωραίος τρόπος να τα φάω
Καλή εβδομάδα, φιλάκια πολλά **
Τα ρεβίθια υπάρχουν σε αφθονιά στα ντουλάπια μου αλλά και στο εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας,
εδώ στο νησί είναι παράδοση να τα μαγειρεύουμε κάθε Κυριακή.
Τα δικά σου είναι τόσο ιδιαίτερα και σίγουρα πεντανόστιμα αν κρίνω από τα υλικά αλλά και τις φωτογραφίες σου!
Μπράβο κορίτσι μου!
Αγαπω ρεβυθια! ♥ Θα τους βαλω και λουκανικο και καρυ λοιπον την επομενη φορα! Φιλια!
Τέλεια, πικάντικη, χειμωνιάτικη συνταγή!! “Μπαίνει” στα υπόψη!!!!
Σ’ευχαριστούμε, Αναστασία για τις ομορφιές που μας “σερβίρεις”!!!
Συγχαρητήρια για τη συνταγή, την έφτιαξα, ήταν τέλεια, αν και το κάρυ λίγο το φοβήθηκα στην αρχή, τελικά δεν το καταλαβαίνεις και πολύ μέσα στο φαγητό!!Εφαγε το φαγητό παρότι δεν τρώει ρεβύθια!
Ρίτα, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η συνταγή! Όντως, το κάρυ είναι διακριτικό και τα ρεβύθια γίνονται αρκετά διαφορετικά με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω να σου αρέσει εξίσου και όποια άλλη συνταγή μου δοκιμάσεις.
Καλά μαγειρέματα!
Καλημέρα! Προχθές είδα την συνταγή σου στο Kalli’s blog και κάτι μου έκανε (κλικ!) παρόλο που δεν αγαπώ ιδιαίτερα τα ρεβύθια. Λες να τα αγαπήσω έτσι πως θα τα μαγειρέψω σήμερα! Μακάρι! Καλημέραααααα!
Υποβολή Σχολίου