Όσοι παρακολουθείτε τις κυριακάτικες αναρτήσεις τούτου του μπλογκ με περισσή προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια (εύγε, αγαπημένοι μου αναγνώστες!), ίσως έχετε ψυχανεμιστεί την ιδιαίτερη συμπάθειά μου στο τυρί. Όχι προς κάποιο συγκεκριμένο τυράκι, αλλά προς όλη την τυρογκάμα που κυκλοφορεί εκεί έξω. Κι όχι απλή συμπάθεια αλλά αθεράπευτη λατρεία, που θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης κάποιου διακεκριμένου ψυχιάτρου. Έχετε δει άνθρωπο να πλησιάζει τον πάγκο των τυριών στο σούπερ μάρκετ και να κοιτάζει τη φέτα με λάγνο βλέμμα; Έχετε δει άνθρωπο να μπαίνει σε τυροπωλείο και με το ζόρι να κρατιέται για να μην κάνει ερωτική εξομολόγηση σε κείνο το περίεργο τυρί που τόσο καιρό έψαχνε και επιτέλους βρήκε; Ε, αυτός ο άνθρωπος είμαι εγώ…
Δεν ξέρω πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτή η σχέση πάθους με τα τυριά ούτε τι ακριβώς την πυροδότησε. Θυμάμαι όμως την αφεντιά μου σε μικρή ηλικία να απλώνει πάνω από πιάτο με ζυμαρικά τόσο τυρί που έπαυε να θυμίζει μακαρονάδα και άρχιζε να φέρνει επικίνδυνα σε χιονισμένο τοπίο. Θυμάμαι επίσης την λέξη “τυρόπιτα” να βγαίνει από τα χείλη μου με ρίγη συγκίνησης και χωρίς κανέναν ενδοιασμό κάθε φορά που η γιαγιά μου ρωτούσε αν ήθελα να μου αγοράσει κάποια λιχουδιά (τέτοια ταχύτητα σε απάντηση, ούτε σε τηλεπαιχνίδι γνώσεων να έπαιζα διεκδικώντας το μεγάλο έπαθλο). Και ακόμη πιο έντονα θυμάμαι το σύνδρομο στέρησης που με έχει πιάσει όσες φορές χρειάστηκε έστω και για μικρό χρονικό διάστημα να αφαιρέσω το τυρί από την καθημερινή μου διατροφή. Οι φράσεις “ταύρος σε υαλοπωλείο” και “λιοντάρι στο κλουβί” σας λένε κάτι; Αν ναι, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τη ψυχική γαλήνη και τη διαύγεια πνεύματος που με διέκρινε σ’ αυτές τις δύσκολες φάσεις της τυρο-έλλειψης.
Αυτή, λοιπόν, η -κομματάκι έντονη- αγάπη μου για τα τυριά, θα μπορούσε εύκολα να είχε καταλήξει σε γάμο μου με κάποιον τυρέμπορο, τυροκόμο ή τελοσπάντων κάποιον που θα μπορούσε να μου εξασφαλίσει εφ’ όρου ζωής δωρεάν πρόσβαση στον τυροπαράδεισο. Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν μου προέκυψε και γι’ αυτό τα τυράκια που λιμπίζομαι πρέπει να τα αγοράζω. Όμως, εξαιτίας αυτής ακριβώς της αγάπης δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνω στην κουζίνα με έναν και μοναδικό σκοπό: να τυροδημιουργήσω, ή με άλλα λόγια, να δώσω έξτρα τυρένιο τατς σε κάποιο πιάτο. Διότι, μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα καλύτερο από το να μεταμορφώνετε ένα απλό, καθημερινό φαγάκι σε τυροδημιουργία; Εγώ όχι. Γι’ αυτό και σας προτείνω μια από τις τελευταίες τυροαπολαύσεις μου…
Πρόκειται για πουρέ με τρία τυριά, ή αλλιώς ένα άκρως τυρένιο πιάτο που μπορεί να δώσει νέο νόημα στον συνηθισμένο, και καμιά φορά βαρετό, πουρέ. Είναι ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό που μπορεί να σερβιριστεί σε μεγάλο σκεύος ή και σε μικρά ατομικά πυρίμαχα, κλέβοντας την παράσταση σε γιορτινά τραπέζια, μπουφέδες αλλά και σε οποιοδήποτε απλό οικογενειακό γεύμα. Φτιάξτε το πανεύκολα (ακόμη και από την προηγούμενη μέρα), κάντε τις δικές σας παραλλαγές ανάλογα με τα τυρογούστα σας και απολαύστε το με τους αγαπημένους σας. Μοναδική προϋπόθεση να αγαπάτε το τυρί…
Πουρές με τρία τυριά
Υλικά
- 100-150γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης κομμένο σε μπαστουνάκια
- 100-150γρ. φέτα κομμένη σε μπαστουνάκια
- 100-150γρ. μανούρι κομμένο σε μπαστουνάκια
- 3-4 μεγάλες πατάτες
- 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου ή βοδινού
- 1/3 φλιτζ. γάλα χλιαρό
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο έξτρα βούτυρο για επάλειψη
- 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- αλάτι / πιπέρι
- τρίμμα φρυγανιάς ή παξιμαδιού
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό, ελαφρώς αλατισμένο. Προσθέτετε και τον κύβο και τις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Μόλις οι πατάτες βράσουν, τις σουρώνετε καλά και τις ξαναβάζετε στην ζεστή κατσαρόλα, πάνω στο σβησμένο αλλά ζεστό μάτι της κουζίνας, για 1′-2′ (με αυτόν τον τρόπο η θερμότητα του σκεύους θα πάρει την υγρασία από τις πατάτες).
Συνεχίζοντας να έχετε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι, πολτοποιείτε καλά τις πατάτες με ένα πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ.
Μόλις πολτοποιηθούν, προσθέτετε στην κατσαρόλα το γάλα, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε ζωηρά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δοκιμάζετε και, μόνο αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε αλάτι (έχοντας στο νου σας ότι θα χρησιμοποιήσετε και τυριά που ενδεχομένως να είναι αλμυρά). Αν ο πουρές σάς φαίνεται πολύ σφιχτός, μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω γάλα.
Βάζετε τον ζεστό πουρέ σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή τον μοιράζετε σε μικρά ατομικά σκεύη (ό,τι σκεύος χρησιμοποιήσετε πρέπει να το έχετε βουτυρώσει πρώτα καλά) και αρχίζετε να βυθίζετε κάθετα μέσα στον πουρέ τα μπαστουνάκια των τυριών.
Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το τρίμμα φρυγανιάς/παξιμαδιού και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210°, μέχρι να ροδίσει (περίπου 10′-15′).
Tip1: Βράζοντας τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια, μειώνετε αισθητά τον χρόνο βρασμού και οι πατάτες σας ενισχύονται από τη γεύση του κύβου.
Tip2: Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το αλάτι καθώς τόσο ο κύβος όσο και τα τυριά που θα χρησιμοποιήσετε ενισχύουν την αλμυρότητα του πουρέ.
Tip3: Μπορείτε αντί για έτοιμο κύβο, να χρησιμοποιήσετε σπιτικό ζωμό.
Tip4: Τα τυριά που σας προτείνω και η ποσότητά τους είναι ενδεικτικά. Εσείς μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς γεύσεων, χρησιμοποιώντας τα τυριά που σας αρέσουν, όπως γκούντα, μίλνερ, έμενταλ, κασέρι, μπλε τυρί, ανθότυρο, καπνιστό τυρί κ.α. Ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να διαμορφώσετε και την ποσότητα του αλατιού. Επίσης, μπορείτε να αυξομειώσετε την ποσότητα των τυριών, ανάλογα με το πόσο τυρένιο θέλετε τον πουρέ σας.
Tip5: Όσο πιο χοντρά κόψετε τα μπαστουνάκια σας, τόσο πιο ευδιάκριτα θα είναι μέσα στον πουρέ.
Tip6: Τα φρεσκοτριμμένα πολύχρωμα πιπέρια θα δώσουν στον πουρέ σας ακόμη πιο όμορφη εμφάνιση (εγώ χρησιμοποίησα φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι).
Tip7: Το συγκεκριμένο πιάτο ταιριάζει σε τραπέζια αλλά και σε μπουφέ. Μπορείτε να το προετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα, να το διατηρήσετε στο ψυγείο και να το ζεστάνετε στο φούρνο πριν το καταναλώσετε.
Tip8: Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μεταμορφώσετε τον κλασικό πουρέ που σας έχει περισσέψει από προηγούμενη μέρα, ώστε να τον ξανασερβίρετε αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο.
28 Σχόλια
υποβολή σχολίουΕίμαι κι εγώ τυρού!!!!!!!!!!!
Σούπερ ο πουρές σου!!!!!!!!!!!!!!!!!
Νοστιμότατη πρόταση για…lifting του κλασσικού πουρέ που σίγουρα θα τυλχει θερμής υποδοχής από όλους!
Αγαπώ κι εγώ τα τυριά! Έτσι λοιπόν τΥρώ την, μοναδική σου, απαραίτητη προϋπόθεση και θα το φτιάξω στα σίγουρα! Υπέροχο!!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα τυροκόριτσο!
Πολυ ωραίο μου φαίνεται το σημερινό πιάτο και γευστικότατο,ο γαμος με τον τυρεμπορο με έκανε να γελάσω ,χαχαχαχαχα βρε είδες ,δεν ετυχε ,δεν πειράζει..τι να κανουμε.Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα.
Αχ,αχ,αχ!!!
Ένα θεματάκι με τα τυριά το έχω κι εγώ η καψερή …
Τι έρωτας και τι πάθος είναι αυτό;;;
Σε νιώθω απόλυτα φιλενάδα μου, είμαι μέσα στο μυαλό σου …
Πουρές με τυράκια ε; Εξαιρετικός και πεντανόστιμος!
Αναστασία μου ξανά- έγραψες!!!
Φιλάκια πολλά!!!!
Ελάχιστοι άνθρωποι δεν συμπαθούν τα τυριά.Και εγώ ανήκω σε αυτούς που τα λατρεύουν!Όπως επίσης αγαπώ πολύ και τις πατάτες και ότι φαγητό γίνεται από αυτές.Αρα καταλαβαίνεις πόσο πολύ του γούστου μου είναι ο πουρές αυτός!Βελουδένιος και τραγανές από έξω,με ´´κρυμενους θησαυρούς στα ενδότερα !
Καλή εβδομάδα εύχομαι!Φιλιά πολλά,πολλά!
Χεχε, εσύ τρως το τυρί με το… κουτάλι! 😉
Πάντως με το χέρι στην καρδιά, νομίζω πως ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο δε θα έπρεπε ποτέ μα ποτέ να εξαφανιστούν από τον πλανήτη οι αγελάδες και τα αιγοπρόβατα, είναι για να μην στερηθούμε κι εμείς τα δίποδα αχόρταγα πλάσματα ποτέ το τυρί!
Ο πουρές ομολογώ πως δεν είναι και μέσα στο top 10 των αγαπημένων μου εδεσμάτων, αλλά έτσι σούπερ τυρένιο που τον βλέπω τον λιγουρεύτηκα!
Καλή και ήρεμη βδομάδα, πολλά φιλιά!
τον αποφεύγω αλλά αν τον είχα μπροστά μου θα τον εξαφάνιζα! Πεντανόστιμος!
Φιλιά καλή χρονιά!
Γέλασα που δεν σου έτυχε ένας τυροκόμος ή κάτι παρεμφερές, το ίδιο λέγαμε στο γιο μου ο οποίος έπαιρνε το μπολ με τα τυριά γενικώς μπροστά του και τους έδινε και καταλάβαιναν.
Η πρόταση σου για τον πουρέ δελεαστική και ιδιαίτερη.
Καλή εβδομάδα.
Καλησπέρα! Πολύ ιδιαίτερη παραλλαγή του πουρέ.Φιλιά!
Πρωτότυπη και νοστιμότατη συνταγή!
Τα τυριά μου αρέσουν πολύ αλλά πρέπει να τα προσέχω!
Φιλάκια πολλά
Αυτός είναι πουρές που λένε! Λοιπόν εγώ είμαι τυρού και φαγού και ο πουρές είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα! Τι κερδίζω? Κορίτσι μου είναι υπέροχος! Φιλιά
Καλησπέρα αγαπημένο μου Αναστασουλίνι!!συγκλονιστική η σημερινή σου πρ΄’οταση με τα τρία τυριά!!τα 8 tips σου απίθανες συμβουλές και η παρουσίαση άπιαστη κοπέλα μου!!απλά MAGIC όλα!φιλάκια και την αγάπη μου σου στέλνω..καλή βδομάδα να έχουμε..ένα γλυκό βραδάκι να περάσεις!
Και μένα μου αρέσει πολύ το τυρί. Απολαμβάνω κάθε εβδομάδα τους προλόγους σου.περιμένω κάθε φορά να δω τι θα γράψεις μου άρεσε η σημερινή σου συνταγή
Αυτο με τη μακαρονάδα το κάνω κι εγώ! Ο πουρές είναι υπέροχος έτσι, και μπορεις να κάνεις άπειρες παραλλαγές! Καλή εβδομάδα!
Κι εγώ λατρεύω τα τυριά! Καλή εβδομάδα εύχομαι!
Ιδιαίτερα εθιστική η τυρένια πρότασή σου Αναστασία μου!!!!!
Καλή εβδομάδα να έχουμε! Φιλιά!
Γευστικότατη πρόταση! Πολύ εμφανίσιμος ο πουρές!! Καλή εβδομάδα, φιλάκια
Υπερπαραγωγή ο πουρές σου Αναστασία μου! Τα τυράκια που έβαλες τον έκαναν ακόμα πιο λαχταριστό!
Καλή εβδομάδα
Αυτο το βίτσιο με το τυρι με μακαρόνια το είχα και εγω μικρη χα χα!
Πoλύ νοστιμο και πλούσιο το φαγητάκι σου
Kαλή εβδομάδα εύχοαμαι
http://beautyfollower.blogspot.gr
Τι λαχταριστό φαγάκι!Ιδανικό για τυρολάγνους σαν εμένα!
Καλή εβδομάδα!
Κι εγω του τυριου ειμαι και μου ετυχε συντροφος που δεν θελει να τα δει ουτε ζωγραφιστα… βεβαια με τον καιρο εγινε μια μικρη ανατροπη, καθως συνηθισε να τρωει τα τυρια που δεν εχουν εντονη γευση και αρωμα, και μεχρι που αρχισε να λιμιζεται και το μπουγιουρντι!
Τι να πω για τον πουρε, ο ακρως τυροφαγικος πουρες, τα καθαριζα και τα δυο τα πυρεξακια ανετα!
Καλη εβδομαδα!
Ουάουυυυ!! Αναστασία μου μόλις ανακάλυψα ότι έχουμε το ίδιο κόλλημα με τα τυριά… όταν ήμουν μικρή οι δικοί μου με “κορόιδευαν” λέγοντας ότι τρώω για μεσημεριανό κασέρι με τυρί και λίγες πατάτες τηγανιτές (το άλλο κουσούρι) !!!!! χαχαχαχα
Για να μην αναφέρω ότι η γιαγιά μου έλεγε ότι έπρεπε να παντρευτώ Σαρακατσάνο για να έχω όσο τυρί θέλω!!
Η πρότασή σου όχι μόνον κάνει ιδιαίτερα νόστιμο τον πουρέ αλλά σκέφτομαι ότι εναλλάσσοντας τα τυριά αλλάζει και η τελική του γεύση οπότε δεν τον βαριέσαι ποτέ!!!! Τέλεια η πρότασή σου!!
Φιλάκια!
Πάντρεψες δυο πράγματα που λατρεύω… τυρί και πατάτα!!! Τυριά μπορώ να τρώω μέχρι τελικής πτώσεως!!! Κόβω κομμάτι, περιφέρομαι και μασουλάω… Θυμάμαι πάντα την μάνα μου να μουρμουρίζει, να πάρω τουλάχιστον και λιγο ψωμί!!! Ξέφυγα λιγο… Ο γάμος λοιπόν πέτυχε και ο πουρές φαινεται υπέροχος! Λέω να τον δοκιμάσω!!! Πολλά φιλιά!
Πολύ ωραία πρόταση!!! Καλή εβδομάδα!:)
Πουρές μέ τά όλα του Αναστασία μου!!!Μού άρεσουν τά τυριά!!!Θά τήν δοκιμάσω τήν συνταγή σου!!
Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!!
Νομίζω καλή μου Αναστασία πως είμαστε πολλοί οι “τυρολάγνοι” εδώ μέσα :-)) Μην αισθάνεσαι μοναξιά και να είσαι σίγουρη πως κανείς μας δεν θα σε παρεξηγήσει με όποιο βλέμμα κι’ αν κοιτάς εκείνο το παράξενο τυράκι στη γωνία του ψυγείου!!!
Εξαιρετική πρόταση για πουρέ, Αν και σκέτα με τις πατατούλες από δίπλα (τηγανιτές ή ψητές) εγώ μια χαρά θα τα έτρωγα όλα τα τυράκια της συνταγής σου.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Αγαπώ τυριά, λατρεύω τον πουρέ οπότε καταλαβαίνεις ότι με αυτό το λαχταριστό σου φαγάκι με πέθανες!
Φιλιά κουταλάκι 😉
Υποβολή Σχολίου