Ανήκω στους ανθρώπους που τρώνε τα πάντα (το αποδεικνύει περίτρανα η ζυγαριά μου…). Ή σχεδόν τα πάντα (έχει και η λαιμαργία τα όριά της!). Παρόλα αυτά, υπάρχουν περίοδοι που το μυαλό μου κολλάει σε ένα συγκεκριμένο υλικό. Λες και ο εγκέφαλός μου κηρύσσει ξαφνικά απεργία και αρνείται να ασχοληθεί με άλλες τροφές. Οι γευστικοί μου κάλυκες φοράνε παρωπίδες και το μόνο που επιθυμούν είναι αυτό το ένα και μοναδικό υλικό. Και τότε ξεκινά η περίοδος των δοκιμών. Διότι το εν λόγω υλικό πρέπει να καταναλωθεί (και ως εκ τούτου να μαγειρευθεί) με διάφορους τρόπους. Το φτιάχνω έτσι, το ετοιμάζω αλλιώς, το δοκιμάζω αλλιώτικα. Και συνεχίζω τελοσπάντων τις δοκιμές μέχρι είτε να το βαρεθώ είτε να με απειλήσουν όσοι τρώνε από την κατσαρόλα μου πως θα καταφύγουν στη γνωστή και αγαπημένη τακτική του ντελίβερι αν δεν συνέλθω. Διότι μπορεί εμένα να με έχει συνεπάρει ο μαγειρικός οίστρος και η προοπτική να χρησιμοποιήσω τις φακές ακόμη και στο πρωινό, αλλά σίγουρα δεν συμμερίζονται όλοι τη δική μου περιπετειώδη διάθεση. Ή ακόμη κι αν τη συμμερίζονται αρχικά, ο ενθουσιασμός τους ξεφουσκώνει σιγά σιγά…
Τελοσπάντων, αυτή την στιγμή διανύω την παντζαροπερίοδο. Παντζάρια εδώ, παντζάρια εκεί, παντζάρια παραπέρα. Μικρά, μεσαία, μεγάλα. Εντός και εκτός ψυγείου. Στον πάγκο της κουζίνας και στο τραπέζι. Παντζάρια σε αλμυρά και σε γλυκά. Σε πίτες, σε ψητά, σε μακαρονάδες. Στον ύπνο μου (γιατί οι μαγειρικές δημιουργίες συνεχίζονται και στα όνειρα…). Νομίζω ότι από στιγμή σε στιγμή κινδυνεύουμε να αποκτήσουμε την κοκκινοβυσσινή απόχρωση του παντζαριού οικογενειακώς. Παρόλα αυτά, -και μέχρι οι λοιποί συνδαιτημόνες να σηκώσουν μπαϊράκι και να απαγορεύσουν και σε μένα και στα παντζαράκια μου την είσοδο στην κουζίνα- συνεχίζω ακάθεκτη να τα χρησιμοποιώ σε όλες μου τις παρασκευές. Κι αυτά, με ανταμείβουν για την προτίμηση με τη γλύκα τους και το υπέροχο χρώμα τους.
Μετά από τον παραπάνω πρόλογο, μη μου πείτε ότι δεν περιμένατε συνταγή με παντζάρι, γιατί θα χάσω πάσα ιδέα για την διορατικότητά σας. Ελπίζω να ανήκετε σε αυτούς που αγαπάνε την εν λόγω νοστιμότατη ριζούλα. Άλλωστε, η κατανάλωσή της έχει ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Τίγκα στα αντιοξειδωτικά και στις βιταμίνες το γλυκύτατο παντζαράκι. Και το μαγνήσιό του το έχει, και τη βιταμίνη C του και το κάλιό του και το σίδηρό του. Χρειάζεται να πω κι άλλα; Αφήστε που η γλυκιά γεύση του είναι σημαντικός σύμμαχος των απανταχού ταλαίπωρων μαμάδων στη μάχη τους για κατανάλωση λαχανικών από τα λιγόφαγα αγγελούδια τους.
Γι’ αυτό κι εγώ σας έχω σήμερα τα παντζάρια να λαμβάνουν θέση πρωταγωνιστή σε μια εύκολη συνταγή για πιτάκια, που μπορείτε να φτιάξετε και να καταναλώσετε ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται για παντζαροπιτάκια με φέτα και γλυκάνισο. Ο γλυκάνισος συνδυάζεται ιδανικά με τη γεύση του παντζαριού και τα δύο μαζί κάνουν μια ωραία αντίθεση με την πιπεράτη φέτα. Δοκιμάστε τα ως σνακ, ως αλμυρή λιχουδιά για τα πάρτυ σας, ως μεζέ για το κρασί ή το ούζο σας. Γενικώς, δοκιμάστε τα!
Παντζαροπιτάκια με φέτα και γλυκάνισο
Υλικά (για 15-20 κομμάτια)
- 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. γάλα
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- 2 μέτριοι βολβοί παντζαριών κομμένοι σε κυβάκια
- 60γρ. φέτα σε κυβάκια
- 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισου
- αλάτι/πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε τα 4 πρώτα υλικά σε ένα μπολ μαζί με το αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε και τα παντζάρια και τη φέτα και ανακατεύετε ξανά.
Ρίχνετε και το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνετε κουταλιές από το μείγμα και τις τοποθετείτε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα (αφήνοντας χώρο ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν).
Πασπαλίζετε με τον γλυκάνισο και ψήνετε σε αέρα, στους 160°C, μέχρι να ροδίσουν (20′-25′).
Tip: Μπορείτε να ενισχύσετε το άρωμα και τη γεύση του γλυκάνισου προσθέτοντας και 1 κουτ. σούπας ούζο στο μείγμα σας (μαζί με τα 4 πρώτα υλικά).
20 Σχόλια
υποβολή σχολίουΔεν έχω φάει τα παντζάρια ποτέ έτσι αν και μου αρέσουν πολύ! Η φέτα, η μουστάρδα και ο γλυκάνισος θα είναι μούρλια με τα παντζάρια! Καλή Κυριακή!
Ποτέ δεν είναι αργά για μια πρώτη δοκιμή! 😉
Καλησπέρα Αναστασία μου!!
Πολύ πρωτότυπη συνταγή!!Λαχταριστά τά παντζαροπιτάκια σου!!
Παντζάρια καί φέτα υπέροχος συνδυασμός!!Θά τά δοκιμάσω!
Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
Θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκαν!
Πολλά φιλιά, Δήμητρα!
Σε ότι αφορά τα παντζάρια είμαι αυτό που λένε ούτε ζέστη ούτε κρύο.
Ωστόσο η πρότασή σου μου κέντρισε αρκετά το ενδιαφέρον… η περιγραφή σου σε συνδυασμό με τα υλικά που βλέπω με κάνουν να θέλω να τα δοκιμάσω!
Φιλιά πολλά!
Λες με αυτή τη συνταγή να τα αγαπήσεις;;; Ποτέ δεν ξέρεις… 😉
Φιλάκια!!!
Σαν αλμυρά cookies μοιάζουν τα παντζαροπιτάκια σου, πολύ επιτυχημένα!
Ευχαριστώ, Αμαλία μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν!
Δεν μα αφηνεις να αγιασω… απο το γλυκό στο αλμυρο.
Μπας και φταιει το νεο σου look 😉
Λες;;; χιχιχι!
Αχ αναστασια μου αχ αναστασια μου!!! Ποσο σε καταλαβαινω, και γω παρομοια κολληματα παθαινω ανα διαστηματα!
Τα πατζαρια τα λατρευω….οχι ομως ολα, μονο αυτα που ειναι λιγο γκυκα! Η συνταγη σου ε ξ α ι ρ ε τ ι κ η!!! Θα την κανω οποσδηποτε!!!!keep cooking!!!!
Χαίρομαι που σου αρέσουν, Κική μου! Αν τα φτιάξεις, να μου πεις πώς σου φάνηκαν!
Φιλάκια!
Πολύ αγαπημένες ριζούλες!!! Δείχνουν απίθανα μέσα στα πιτάκια και θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω τη συνταγή με ούζο!!! Ωραιότατη πρόταση,Αναστασία μου XOXO
Νομίζω ότι το ούζο αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον γλυκάνισο. Εμένα προσωπικά μου αρέσουν ιδιαίτερα έτσι.
Θα χαρώ να δοκιμάσεις τη συνταγή και να μου πεις εντυπώσεις!
Φιλάκια!
Καλορίζικο το καινούριο σπιτάκι σου Αναστασία μου! (τώρα το πήρα χαμπάρι….ντροπή μου!!!) Υπέροχο!
Ευχαριστώ πολύ, Μαρία μου! Να είσαι καλά!
Μου αρέσουν τα παντζάρια! Αυτη η συνταγή ειναι τόσο διαφορετική. Δεν θα σκεφτόμουν να τα κάνω ποτέ έτσι ! Πρέπει να τα δοκιμάσω.
Ελπίζω να σου αρέσουν! 😉
Ουάου…έτσι τα μπατζάρια δεν τα έχω δοκιμάσει. Και τρώμε κι εμείς πολλά θα έλεγα. Μας αρέσουν.
Ο γλυκάνισος πολύ μου αρέσει όπου κι αν μπει.
Φιλιά : )
Μάριον, επειδή εμάς όλο και κάποιο παντζαράκι μας περισσεύει συνήθως, αυτή η συνταγή είναι ιδανική (ακόμη κι αν δεν διανύεις την παντζαροπερίοδο όπως εγώ…)
Φιλάκια!!!
Υποβολή Σχολίου