Μου είναι φοβερά εύκολο να σας αναφέρω εκατοντάδες (και βάλε…) λόγους για τους οποίους λατρεύω τη μαμά μου. Ναι, μπορείτε ελεύθερα να με χαρακτηρίσετε μαμόθρεφτο, να με αποκαλέσετε μαμάκια ή τελοσπάντων να μου κολλήσετε οποιαδήποτε ταμπέλα έχει ως πρώτο συνθετικό το “μαμά” (με κεφαλαία γράμματα που αναβοσβήνουν, παρακαλώ). Δεν πρόκειται να σας θυμώσω, δεν πρόκειται καν να σας φέρω αντίρρηση ή να ισχυριστώ ότι έχετε άδικο. Άλλωστε, οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Και -κακά τα ψέμματα- όλοι δικαιούμαστε να έχουμε μια τόση δα αδυναμία στη μαμά μας.
Η δική μου, λοιπόν, μαμά έχει κερδίσει αυτή την αδυναμία με το σπαθί της. Μέρα με την ημέρα. Λεπτό με το λεπτό. Κάνοντας όλα αυτά που κάνουν (ή πρέπει να κάνουν) όλες οι μαμάδες του κόσμου (και πολλές φορές ακόμη περισσότερα). Κρατώντας μυστικά, κάνοντας αστεία, διαβάζοντας παραμύθια, παρηγορώντας, αγκαλιάζοντας, φιλώντας και φυσικά… μαγειρεύοντας (μη μου πείτε πως δεν το περιμένατε!). Οι μαγειρικές της επιλογές και δημιουργίες με συντροφεύουν σαν πολύτιμη κληρονομιά, που έχει καταγραφεί στο νου και την καρδιά μου. Κάτι σαν γαστρονομικό DNA.
Μιλώντας για μαγειρικές επιλογές, δεν αναφέρομαι όμως μονάχα στις γεύσεις που αναδείκνυε, αλλά και σε αυτές που “συγκάλυπτε”. Σε εκείνα τα υλικά που κατάφερνε να “κρύβει” με τέχνη μέσα στα φαγητά της. Με μαεστρία σίγουρα αξιοθαύμαστη και σαφέστατα μαμαδίστικη. Διότι, μπορεί τώρα πια να έχω εξελιχθεί σε ον παμφάγο, μα αυτό δεν σημαίνει πως ως παιδί που σεβόταν τον εαυτό του δεν το έβαζα στα πόδια όταν ερχόμουν αντιμέτωπη με φαγητά δύσκολα (τουτέστιν υγιεινά). Κι αφού η μανούλα μου δεν σκόπευε να μετεξελιχθεί σε δρομέα για να με κυνηγάει με το πιάτο και το πιρούνι ανά χείρας, επέλεγε (πολύ σοφά) να μεταμορφώσει τις γεύσεις που απέφευγα σε εδέσματα νόστιμα και θελκτικά.
Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία ανήκει και το κέικ που ακολουθεί. Διότι, τι κάνεις όταν έχεις ένα παιδί που έχει δηλώσει πως θα μεταναστεύσει σε άλλη χώρα (ενδεχομένως και σε άλλη ήπειρο) αν χρειαστεί να φάει σπανακόρυζο; Αδιαφορείς παντελώς, φτιάχνεις το σπανακόρυζο βγάζοντας λόγο για τα οφέλη που έχει το σπανάκι και -σε περίπτωση που συναντήσεις αντίσταση- καπελώνεις το ατίθασο τέκνο με το φαγητό που αρνείται σθεναρά να καταναλώσει; Μέγα λάθος. Γιατί και το τέκνο θα μείνει νηστικό και εσύ θα πρέπει να καθαρίζεις το σπανακόρυζο από τα πατώματα. Ή μήπως, κάνεις την καρδιά σου πέτρα και το παίρνεις απόφαση πως το παιδάκι σου δεν θα φάει ποτέ σπανάκι; Όχι δα. Τουλάχιστον όχι, αν είσαι μια μανούλα πολυμήχανη σαν τη δική μου, η οποία δέχεται να “εξορίσει” το σπανακόρυζο από την κουζίνα της, αλλά φροντίζει να το αντικαταστήσει με ένα ωραιότατο κέικ φουλ στο σπανάκι. Κάπως έτσι το τέκνο τρώει σπανάκι και ζητάει και δεύτερη μερίδα.
Αν κι εσείς έχετε δύσκολους “θαμώνες” στην κουζίνα σας ή αν απλά θέλετε να δοκιμάσετε τη μαγειρική της μανούλας μου, θα σας πρότεινα να φτιάξετε το αλμυρό κέικ με σπανάκι και καπνιστό ζαμπόν που ακολουθεί. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να καταναλώσει κανείς σπανάκι, ακόμη κι αν δεν το πολυσυμπαθεί. Τρώγεται εύκολα σαν σνακ όλες τις ώρες αλλά σερβίρεται ιδανικά και σε κάποιο τραπέζι. Έξτρα μπόνους το ότι δεν χρειάζεται μίξερ για την παρασκευή του. Δοκιμάστε το και δείτε το σπανάκι με άλλο μάτι!
υ.γ.1 Η συγκεκριμένη ανάρτηση γράφτηκε με αφορμή το μπλογκοπαιχνίδι με θέμα τη μαμαδίστικη κουζίνα, στο οποίο με προσκάλεσε η πάντα ευρηματική The Dark Chef. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και ελπίζω να ανταποκρίθηκα επάξια στην πρόκληση!
υ.γ.2 Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ όλους εσάς που τις ημέρες των γιορτών επιλέξατε να φτιάξετε συνταγές μου για τα γιορτινά σας τραπέζια. Ήταν μεγάλη χαρά για μένα να λαμβάνω τα μηνύματά σας αλλά και τις φωτογραφίες από τις δημιουργίες σας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς που με εμπιστεύεστε και με τιμάτε!
Και τώρα η συνταγή που σας υποσχέθηκα (άρτι αφιχθείσα από την κουζίνα της μαμάς μου)!
Αλμυρό κέικ με σπανάκι και καπνιστό ζαμπόν
Υλικά (για 1 μακρόστενη φόρμα κέικ)
- 200γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
- 5 φέτες ζαμπόν καπνιστό σε κύβους
- 2 αυγά
- 1 1/2 φλιτζ. γάλα
- 1/3 φλιτζ. σπορέλαιο
- 2 1/2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού baking powder
- 1 1/2 φλιτζ. κίτρινο τυρί τριμμένο (ή μείγμα τυριών)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρετε το σπανάκι μέχρι να μαλακώσει και να μην έχει υγρά.
Προσθέτετε στο τηγάνι την πιπεριά, το ζαμπόν και το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1′-2′. Αλατοπιπερώνετε και κατεβάζετε από τη φωτιά, για να κρυώσει ελαφρώς.
Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το σπορέλαιο και προσθέτετε το τριμμένο τυρί και το μείγμα με το σπανάκι, που έχει κρυώσει. Ανακατεύετε ξανά.
Τέλος, ρίχνετε το αλεύρι και το baking powder. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί και ρίχνετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα κέικ.
Ψήνετε σε αερόθερμο, 160 βαθμούς, για περίπου 60′ και το αφήνετε να σταθεί λίγα λεπτά, προτού το κόψετε.
Tip1: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το καπνιστό ζαμπόν με μπέικον, λουκάνικο ή γαλοπούλα.
Tip2: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκο σπανάκι, το οποίο θα σοτάρετε καλά για να μαλακώσει και να μην έχει υγρά.
Tip3: Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε από πάνω το κέικ με τριμμένο τυρί, σουσάμι ή ηλιόσπορους πριν το βάλετε στο φούρνο να ψηθεί.
38 Σχόλια
υποβολή σχολίουμμμ λατρευω το σπανακι! ευτυχως για μενα το λατρευει και η κόρη μου (ναι ναι η 5χρονη κόρη μου) πολυ ενδιαφερουσα η συνταγή σου Αναστασία μου θα τη δοκιμασω! αν δεν βαλω την πιπερια πειραζει?
Όχι, Ντίνα μου, δεν πειράζει καθόλου! Μπορείς να την αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο λαχανικό που σου αρέσει (π.χ. καλαμπόκι) ή να αυξήσεις την ποσότητα του αλλαντικού. Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε και εσύ και η κορούλα σου!
Φιλάκια!
Αμάν κοριτσάκι μου όμορφο! Κάθε φορά μου προκαλείς καρδιακό επεισόδιο όταν μπαίνω εδώ!Μα τι ζωντανές φωτογραφίες είναι αυτές?
Λατρεύω τα αλμυρά κέικ σχεδόν όσο τα γλυκά!Γίνονται εύκολα, είναι παρουσιάσιμα και υπάρχουν απίστευτοι συνδυασμοί γεύσεων!
Σε φιλώ!
Κι εγώ λάτρης των κέικ! Όπως καταλαβαίνεις, με μύησε από νωρίς η μανούλα… χαχαχα!
Φιλιά!
Καταπληκτική ιδεα. Μονο που θα βγάλω τις πιπεριες γιατι εμένα λενε δεν τους αρέσουν τα ”κοκκινα” στο φαγητο! Οσα ξέρουν οι μαμάδες…..
Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε μικροί και μεγάλοι! 😉
καλά αυτό για το σπανακόρυζο και τις δηλώσεις περί μετανάστευσης κάτι μου θυμίζει (και πολύ πιθανόν να θυμίζει και στην μαμά μου ακόμα περισσότερα haha – Μα τι τραβάνε και αυτές οι μαμάδες πια!)
Σίγουρα θα την τιμήσω την πρόταση σας (μαμάς και κόρης!) γιατί πολύ μου αρέσουν τέτοιου τύπου αλμυρά σνακ που είναι εύκολα και υγεινά!
xx
Να υποθέσω ότι και η δική σου μαμά κατέφευγε σε αντίστοιχα τεχνάσματα λοιπόν… Αθάνατες Ελληνίδες μάνες!
Α, πολύ ωραία η συνταγή της μαμάς σου που είμαι σίγουρη πως σε λίγο θα τη φτιάχνεις κι εσύ στη δική σου κόρη. Το κέικ είναι η καλύτερη συνταγή “κρυψίματος” υλικών, χεχε! Κάτι ανάλογο είχε κάνει η δική μου μαμά με τις αγκινάρες που μικρή δεν μου άρεσαν μαγειρεμένες κλασικά στην κατσαρόλα και από τότε άρχισα να τις τρώω!
Έπαιξες πολύ ωραία και σίγουρα πολύ νόστιμα το blogoπαιχνίδι!
Φιλιά!
Αγκινάρες… Άλλο απαγορευμένο υλικό! Πολυτάλαντη και η δική σου μαμά λοιπόν!
Πολύ-πολύ εμφανίσιμο το κέϊκ (εκτός δηλαδή από γευστικό, που θεωρώ δεδομένο ότι θα είναι!). Στο θέμα του φαγητού η δική μου η μαμά ακολουθούσε πιο…απολυταρχικές μεθόδους, είτε τρώγαμε το φαγητό είτε μέναμε νηστικές εγώ και η αδερφή μου. Για να πω την αλήθεια, ακόμα και αυτός ο ανορθόδοξος τρόπος απέδωσε καρπούς, καταλήξαμε αναγκαστικά να τα τρώμε όλα! Πάντως ο τρόπος της δικής σου μαμάς είναι σίγουρα πιο ήπιος και αγαπησιάρικος!
Νομίζω ότι η μαμά μου θα προτιμούσε να κάνει χαρακίρι από το να δεχτεί ότι το βλαστάρι της θα μείνει νηστικό. Είναι η κλασική μαμά (τώρα και σε έκδοση γιαγιάς) που σε κυνηγά με το ταπεράκι… χαχαχα!
σπανακοπιτα κεικ!!! αθανατες εληνιδες μανες μπραβο!!!
Έτσι έτσι! 😉
Δηλωνω “μαμακιας” κ γω χωρις φοβο και παθος!!!!!
Μπραβο πρωτα στην μανουλα σου και μετα σε εσενα για την καταπληκτικη εκτελεση και τις καταπληκτικες φωτο και την καταπληκτικη, απολαυστικη αναρτηση! Μπραβο φυσικα και στην νταρκ που μας εβαλε στο παιχνιδι αχαχα!!!
Θα μπορουσα λες να κανω την συνταγη τυπου μαφινς? Υποσχεθηκα στη μαμα μου (δες συμπτωση) να της κανω αλμυρα μαφινς το σαββατο για να τα προσφερει σε μια κοινωνικη εκδηλωση, τι λες?
Λυπάμαι που απαντώ με καθυστέρηση! Εννοείται ότι μπορείς να μοιράσεις το μείγμα σε χάρτινες φόρμες μάφιν και να απολαύσεις μικρά σπανακομαφινάκια όλες τις ώρες!
Πολλά φιλιά!!!
Πολύ εντυπωσιακό!! Θα το χρησιμοποιήσω μπας και φάμε και λίγο σπανάκι σε αυτό το σπίτι..Φιλιά
Ελπίζω να γίνει από τα αγαπημένα σας οικογενειακώς!!!
Πρέπει να είναι πεντανόστιμο!!!! Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους!!!
Φιλιά!
εγώ βρε παιδί από μικρή τρώω τα πάντα!! δεν χρειαζόταν να μου καμουφλάρεις τίποτα!!! χαχαχα!!!
πάντως το κέικ σου φαίνεται απίθανο!!
φιλιάαα!!!
Εύη μου, με ένα παιδί σαν εσένα κάθε μαμά (και κυρίως η δική μου!) θα ήταν τρισευτυχισμένη!
Ως υπ’αριθμόν ένα “μαμάκιας”, σε καταλαβαίνω απόλυτα!
Και τι δεν έχει κάνει η αθάνατη ελληνίδα μάνα για να φάει το βλαστάρι της σπανάκι, φακές, φασολάκια, ψάρι….
Τέλειο το κέικ, μου αρέσει πολύ η προσθήκη καπνιστού ζαμπόν!
Χρύσα μου, κι εσύ στο κλαμπ των απανταχού μαμάκηδων, ε; Και πολύ καλά κάνεις!!!
Ελπίζω να μιμηθείς τη μαμά σου γενικώς και να κρύβεις κι εσύ στο αγγελούδι σου ότι δυσκολεύεται να φάει.
Εγώ προτιμώ περισσότερο τα αρμυρά κέικ από τα γλυκά.Έτσι έφτιαξα κάποιο με σπανάκι και κιμά το οποίο στάθηκε πολύ καλά σε μπουφέ.
Το δικό σου είναι υπέροχο, θα “εκτελεσθεί”
Φιλιά
Σπανάκι και κιμάς; Πολύ ωραίος συνδυασμός! Πολύ θα ήθελα να ήμουν καλεσμένη σε αυτόν τον μπουφέ…
Πω πω! Υπέροχο φαίνεται το κέικ της μαμάς!
Έχει πολλά και ωραία υλικά!
Θα το δοκιμάσω κι εγώ στα βλασταράκια μου, που φυσικά βλέπουν σπανάκι και πρασινίζουν!
Φιλιά
Κι εσύ πρασινόπληκτη, Ερμιόνη μου; Ίσως αυτό το κέικ να βοηθήσει την κατάσταση…
Καλά έκανε η μαμά σου και έφτιαχνε τέτοιο ωραίο ψωμοκεκάκι, τρώγατε όλοι και ήταν όλοι χαρούμενοι. Την νιώθω να σου πω τωρα που έγινα μαμά και η μικρή δεν τρώει έυκολα διάφορα λαχανικά.
Έτσι είναι. Όταν γίνεσαι μανούλα, εκτιμάς όλα αυτά που έκανε η μανούλα σου και δεν τους έδινες ιδιαίτερη σημασία…
Με προκαλείς με αυτή την συνταγή! Θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω, να δω και τι θα κάνουν τα στριμάδια μου σπίτι. Εμείς σε ευχαριστούμε για τις ωραίες συνταγές, τις οποίες μας πρότεινες να κάνουμε τα Χριστούγεννα. Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ !
Γιώτα μου, ελπίζω τα ζουζουνάκια σου να την αγαπήσουν και να φάνε έτσι μπόλικο σπανάκι χωρίς να το καταλάβουν!
Και εμφανισιακά το αλμυρό κέικ είναι υπέροχο, γεμάτο χρώματα και φυσικά γεύση! Ιδανικό για μπουφέ σε παιδικό πάρτυ. Πραγματικά μεταμορφώνοντας ένα λαχανικό όπως το σπανάκι σε μια τέτοια δημιουργική συνταγή μάλλον καταφέρνουμε τα παιδάκια μας να το φάνε. Σωστή η μαμά σου!
Γι’ αυτό κι εγώ της έχω αδυναμία, Ελευθερία μου… 😉
Καλησπέρα Αναστασία, πάλι δεν πέρνω ενημέρωση μέσω email, μόνο για τα μπισκότα πήρα. Οπότε θα πρέπει να μου συγχωρέσεις κάποιες παραλήψεις περιστασιακά.
Το κέικ της μαμάς υπέροχο για όλους τους δύσκολους και μη!
Θα δοκιμαστεί και από αυτούς που τρώνε το σπανάκι!
Φιλια
Δυστυχώς, δεν ξέρω τι φταίει… Ίσως πήγαν στα spam και γι’ αυτό δεν τα είδες. Ο υπολογιστής σου μάλλον μου κάνει σαμποτάζ… χιχιχι!
Χαίρομαι που σου άρεσε το κέικ!
Φιλιά!!!
Α, όλα κι όλα, μαμάκηδες είναι μόνο οι άντρες, εμείς τα κορίτσια είμαστε απόλυτα δικαιολογημένες χαχα Φοβερή ιδέα αυτό το αλμυρό κέικ, σπανάκι, τυρί κι αλλαντικά πάνε τέλεια παρέα. Τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου, σίγουρα 😉
Ελεάννα μου, έχεις απόλυτο δίκιο! Εμείς τα γλυκά και αθώα κοριτσάκια είμαστε πάντα δικαιολογημένα! 😉
Υποβολή Σχολίου