Υπάρχουν μερικές μέρες που ολόκληρο το σύμπαν συνομωτεί υπέρ σου. Είναι αυτές οι μέρες που -έτσι για αλλαγή- τα πάντα βαίνουν βάσει σχεδίου (του δικού σου σχεδίου, όχι του Μέρφυ) και τίποτα δεν διαταράσσει την ζεν διάθεσή σου. Είναι οι μέρες που η τύχη βρίσκεται στο πλευρό σου και κάνει τα πάντα για να στο αποδείξει.
Αυτές τις μέρες τις “μυρίζεσαι” ήδη από τα πρώτα λεπτά. Είναι η στιγμή που ανοίγεις το ραδιόφωνο (για να κάνεις ντους μετά μουσικής) και παίζει το αγαπημένο σου τραγούδι. Και ύστερα, όταν πας να ντυθείς, ανακαλύπτεις εκείνο το τέλειο τζιν που νόμιζες ότι είχες χάσει και -ως δια μαγείας και παρά τα σοκολατάκια που “τίμησες” το προηγούμενο βράδυ- σου κάνει καλύτερα από την τελευταία φορά που το είχες δοκιμάσει. Λίγο αργότερα, οι υποψίες ότι πρόκειται για την τυχερή σου μέρα αυξάνονται, καθώς ξεκινάς για το γραφείο και δεν συναντάς ούτε ίχνος μποτιλιαρίσματος στις συνήθεις οδικές αρτηρίες που διασχίζεις σημειωτόν σε καθημερινή βάση. Και οι υποψίες επιβεβαιώνονται όταν φτάνεις τελικά στο γραφείο και το αφεντικό αποφασίζει να σου δώσει άδεια, γιατί πολύ σε κούρασε στο τελευταίο πρότζεκτ και θέλει να επανορθώσει (εντάξει, αύξηση δεν θα πάρεις, αλλά μια αναπάντεχη αδειούλα δεν σου κακοπέφτει καθόλου). Μέχρι να φτάσει το απόγευμα έχεις χαζέψει βιτρίνες (όπου βρήκες σε τιμή ευκαιρίας εκείνο τον φοβερό καναπέ που είχες σταμπάρει για να ανακαινίσεις το σαλόνι σου) και έχεις πιει έναν άκρως πετυχημένο καφέ (τον οποίο σου κέρασε ο σερβιτόρος ως δείγμα ευγνωμοσύνης για όλες τις φορές που στο παρελθόν είχε μπερδέψει την παραγγελία σου). Κι ύστερα, έρχεται το σούρουπο και πριν καν το ρολόι δείξει οκτώ τα αγγελούδια σου -ναι, αυτά που συνήθως πάνε για ύπνο μετά από τρία τάματα στη Μεγαλόχαρη- βρίσκονται ήδη στα κρεβάτια τους και κοιμούνται πιο γαλήνια από κάθε άλλη φορά.
Μια τέτοια υπέροχη μέρα (που -αν εξαιρέσεις το τζόκερ- όλες οι άλλες προσευχές σου εισακούστηκαν) πρέπει να έχει και τον ανάλογο επίλογο. Και ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος επίλογος από ένα εξωτικό γεύμα για δύο (είπαμε, τα αγγελούδια κοιμούνται). Θα μπορούσες, βέβαια, να παραγγείλεις κάτι από το έθνικ εστιατόριο της γειτονιάς σου, αλλά ρισκάρεις να ξυπνήσουν τα αγγελούδια από τον ήχο του κουδουνιού που θα χτυπάει ανελέητα το χειροδύναμο ντελίβερι μπόι; Και, εκτός αυτού, μη μου πεις ότι συγκρίνεται ένα καλοφτιαγμένο homemade δείπνο από τα χεράκια σου με το φαγητό σε πακέτο.
Μην ανησυχείς. Δεν θα σε κλείσω στην κουζίνα. Είπαμε, είναι η τυχερή σου μέρα. Και μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσες παρά να φτιάξεις κάτι πολύ εύκολο αλλά και ιδιαίτερα νόστιμο. Ένα πιάτο που θα κλέψει την καρδιά του αγαπημένου σου (αλλά και τη δική σου) ή, αλλιώς, ένα πικάντικο κοτόπουλο με γάλα καρύδας. Spicy, παιχνιδιάρικο, εξωτικό. Με το τσίλι και το κάρυ να δίνουν έξτρα γεύση στο κοτόπουλο, δημιουργώντας την ιδανική αντίθεση για το σπιρτόζικο λάιμ. Με λαχταριστή σαλτσούλα για να συνδυάσεις το αρωματικό ρύζι σου. Με λίγα υλικά και γεμάτη γεύση. Ένα πιάτο που δίνει την εντύπωση ότι πέρασες ώρες στην κουζίνα για να το ετοιμάσεις και σε κερδίζει με τον συνδυασμό των υλικών, την ήπια γλύκα της καρύδας, την πικάντικη επίγευση στον ουρανίσκο. Δοκίμασέ το για να κλείσει σωστά η τυχερή σου μέρα…
Πικάντικο κοτόπουλο με γάλα καρύδας
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 400ml γάλα καρύδας
- 2 κουτ. γλυκού κάρυ
- 1 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
- χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ
- αλάτι
- λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και βάζετε το κοτόπουλο για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το τσιγάρισμα, προσθέτετε και το κρεμμύδι και το σκόρδο για να τσιγαριστούν και αυτά (προσέχοντας να μην σκουρύνουν γιατί θα πικρίσουν).
Ρίχνετε στο τηγάνι και το κάρυ, το τσίλι, αλάτι και το γάλα καρύδας.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, καπακώνετε το τηγάνι και σιγοβράζετε για 40′.
Τα τελευταία λεπτά, αφαιρείτε το καπάκι, ρίχνετε τον χυμό του λάιμ και δυναμώνετε ξανά τη φωτιά για να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρετε το κοτόπουλο με ρύζι, αφού γαρνίρετε με το ξύσμα από το λάιμ.
Tip1: Για πιο γεμάτη γεύση αλλά και πιο υγιεινό φαγητό, χρησιμοποιήστε κοτόπουλο βιολογικό. Το κοτόπουλο που χρησιμοποίησα εγώ ήταν βιολογικής γεωργίας από τα πρότυπα βιολογικά αγροκτήματα Ευβιότοποι (επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό τους κατάστημα για να γνωρίσετε και να παραγγείλετε τα εξαιρετικά προϊόντα τους κάνοντας κλικ εδώ).
Tip2: Αυξομειώστε την ποσότητα των μπαχαρικών (κάρυ, τσίλι) σύμφωνα με τα γούστα σας για πιο ήπιο ή πιο έντονο γευστικό αποτέλεσμα αντίστοιχα.
Ευχαριστώ τα πρότυπα βιολογικά αγροκτήματα Ευβιότοποι για την ευγενική χορηγία των προϊόντων τους.
2 Σχόλια
υποβολή σχολίουΜας αρέσουν πολύ τα πικάντικα. Δεν έχω δοκιμάσει όμως ποτέ το γάλα καρύδας στο φαγητό. Πραγματικά θέλω να το δοκιμάσω ,τόσο λαχταριστό που φαίνεται!
Σε διαβάζω και σε ξαναδιαβάζω… Αναστασία μου, και λέω μέσα μου, καλά ακόμη δεν μου έχει τύχει εμένα αυτή η μέρα; Γιατί αργεί βρε παιδί μου; Μήπως να την καλοπιάσω με ένα πικάντικο κοτοπουλάκι μαγειρεμένο όπως της ανάρτησής σου :-))
Λέω μήπως;
Φιλιά πολλά καλή μου.
Υποβολή Σχολίου