Τα φώτα χαμηλώνουν, η αυλαία ανοίγει κι ένας προβολέας φωτίζει τη σκηνή. Ο κόσμος σταματά να μιλά και όλα τα βλέμματα στρέφονται μπροστά. Η ορχήστρα αρχίζει να παίζει μια μικρή εισαγωγή και, καθώς οι πρώτες νότες πλημμυρίζουν τον χώρο του θεάτρου, εμφανίζεται στη σκηνή ο κύριος Γαρίδας. Είναι τόσο γοητευτικός με το φράκο και το παπιγιόν του… Οι κυρίες του κοινού ζαλίζονται βλέποντας τα επιβλητικά μουστάκια του, που φτάνουν ως το πάτωμα. “Μα τι άντρας!”, ψιθυρίζουν μερικές που δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους. Όμως, ο κύριος Γαρίδας δεν είναι μόνος! Από την άλλη άκρη της σκηνής, κάνει την εμφάνισή της η δεσποινίς Μπρόκολο. Τα πράσινα μαλλιά της είναι πιασμένα σ’ έναν υπέροχο κότσο και η λαχανί τουαλέτα της τονίζει το λεπτεπίλεπτο κορμί της. Περπατούν και οι δύο αργά, μέχρι τα βήματά τους να συναντηθούν στο κέντρο της σκηνής. Τότε ο κύριος Γαρίδας κάνει μια βαθιά υπόκλιση και πιάνει τη δεσποινίς Μπρόκολο από τη μέση (με όλα τα δεξιά του χέρια). Η ορχήστρα ξεκινά να παίζει ένα ρομαντικό βαλς και το κοινό κρατάει την ανάσα του, καθώς το ζευγάρι λικνίζεται με τη συνοδεία της μουσικής. Είναι τόσο αέρινοι, τόσο ταιριαστοί… Μοιάζουν να πετούν… Κάποια στιγμή το τραγούδι τελειώνει, οι χορευτές γυρνάνε προς το κοινό και ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα. “Μπράβο”, φωνάζουν οι πάντες ενθουσιασμένοι και πετούν κόκκινα τριαντάφυλλα στη σκηνή. Ο κύριος Γαρίδας και η δεσποινίς Μπρόκολο υποκλίνονται και στέλουν φιλιά στους θεατές. Είναι αναμφισβήτητα το ζευγάρι της χρονιάς! Αύριο όλες οι εφημερίδες θα μιλάνε γι’ αυτούς…
Αυτό που μόλις διαβάσατε θα μπορούσε να είναι απόσπασμα από την καινούργια ταινία της Disney για όλη την οικογένεια. Αλλά πριν αρχίσετε να με ρωτάτε πότε θα βγει στις αίθουσες και αν ο Σάκης Ρουβάς θα δανείσει τη φωνή του στον κύριο Γαρίδα, θα σας πληροφορήσω ότι δεν πρόκειται για ταινία. Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι το όνειρο μιας ταπεινής food blogger (με καλπάζουσα φαντασία), που ακόμη και στον ύπνο της σκέφτεται συνδυασμούς υλικών για τις επόμενες συνταγές της…
Τώρα, βέβαια, αν διάβαζε κάποιος ψυχίατρος τη συγκεκριμένη ανάρτηση, μάλλον θα με άρχιζε στις ερωτήσεις τύπου “Πώς ήταν η παιδική σου ηλικία;”, “Μέχρι πότε θήλαζες;” και “Σε έπαιζαν τα άλλα παιδάκια στο σχολείο;”. Αλλά μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο και να μου φορέσουν το “πουκάμισο” που κουμπώνει πίσω (ξέρετε, εκείνο με τα μακριά μανίκια…), είπα να εμπνευστώ από το όνειρο. Και δεν εννοώ, βέβαια, να αρχίσω μαθήματα βαλς ούτε να δηλώσω συμμετοχή στον καινούργιο κύκλο του Dancing with the Stars. Απλά αποφάσισα να δοκιμάσω το ζευγάρι της χρονιάς. Κοινώς, σκέφτηκα να συνδυάσω γαρίδες και μπρόκολο για να φτιάξω μια αλμυρή τάρτα. Και για να έχει ακόμη περισσότερη γεύση και βιταμίνες, είπα να προσθέσω και πατάτα και καρότο (αν και αυτά δεν έπαιζαν στο όνειρο). Το αποτέλεσμα ήταν τάρτα σφολιάτας με γαρίδες και λαχανικά. Δοκιμάστε τη και, πού ξέρετε, μπορεί το βράδυ να την ονειρευτείτε…
Τάρτα με γαρίδες και λαχανικά
Υλικά:
- 1 πακέτο σφολιάτας (θα χρησιμοποιήσετε μόνο το ένα φύλλο)
- 300 γρ. μπρόκολο (θα χρησιμοποιήσετε μόνο τις φουντίτσες)
- 3 πατάτες
- 4-5 καρότα
- 400γρ. μικρές γαρίδες χωρίς κέλυφος
- 2 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι κοσκινισμένο
- 1 ποτ. νερού γάλα φρέσκο
- 1 χούφτα κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας τριμμένο
- 1/2 ποτ. κρασιού λευκό κρασί
- 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- μία πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (ή καπνιστή)
- λίγο κόλιανδρο ξερό σε σκόνη
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Μόλις κάψει το λάδι, αφαιρείτε το σκόρδο και σοτάρετε τις γαρίδες με την πάπρικα και τον κόλιανδρο για λίγα λεπτά. (Δεν θέλουν πολλή ώρα γιατί θα σκληρύνουν.)
Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί.
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζετε τις πατάτες και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν, και το μπρόκολο για 3′-4′.
Κόβετε τις πατάτες και τα καρότα σε λεπτές ροδέλες και χωρίζετε το μπρόκολο σε φουντίτσες.
Ρίχνετε σε μία κατσαρόλα το καλαμποκέλαιο, το γάλα και το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύετε καλά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς το αλεύρι.
Αφού διαλυθεί το αλεύρι, βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς, ώσπου να πάρει βράση το μίγμα.
Μόλις αρχίσει να πήζει το μίγμα, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το αβγό. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί το αβγό εντελώς.
Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνετε. Αν το μίγμα είναι πολύ παχύρρευστο, προσθέστε λίγο γάλα σιγά σιγά χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα (μέχρι να έχετε μια κρέμα σαν αραιή μπεσαμέλ).
Σε ένα μέτριο ταψάκι, το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα, απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας (φροντίστε να “πιάσει” και ένα μέρος από τα πλαϊνά τοιχώματα) και το τρυπάτε με ένα πιρουνάκι.
Στρώνετε τις ροδέλες της πατάτας επάνω στην σφολιάτα. Πάνω από τις πατάτες, αραδιάζετε τις ροδέλες από τα καρότα, τις γαρίδες και τις φουντίτσες του μπρόκολου (με αυτή τη σειρά).
Περιχύνετε την τάρτα με την αραιή μπεσαμέλ και πασπαλίζετε το τριμμένο τυρί. (Αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε και λίγη πάπρικα για χρώμα.)
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για περίπου 30′.
64 Σχόλια
υποβολή σχολίουMy Anastasie, με την καλπάζουσα φαντασία και την ευελιξία στην κουζίνα!
Την πιο πλούσια και εντυπωσιακή τάρτα από πλευράς υλικών και νοστιμιάς μόνο εσύ θα μας πρότεινες!
Εύγε καλό μου!
Βάζεις τα γυαλιά σε πολλού μαγείρους, chefs και…παρελκόμενα.
Z.
Ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου! Τελικά η καλπάζουσα φαντασία μου μάλλον μού βγήκε σε καλό… χι χι!
Πολλά φιλιά!
Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που μας την παρουσίασες την τάρτα!…είμαι σίγουρη ότι θα είναι γευστικότατη!
Καλό απόγευμα Αναστασία!
Νομίζω ότι αν αγαπάς τις γαρίδες και το μπρόκολο, είναι ιδιαίτερα νόστιμη Χρυσούλα μου! Μια δοκιμή θα σε πείσει…
Φιλάκια!
Φανταστική η τάρτα σου όλο χρώμα!!!!!
Πεντανόστιμη και λαχταριστή!!!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Ελπιδάκι!
Φιλιά!
Καλησπέρα..τι ωραία που το παρουσίασες..μου αρεσε η φαντασια σου και ο τροπος που τα εγραψες..τα λαχανικα μου αρεσουν πολυ (καρότο,μπρόκολο) οι γαριδες πάλι όχι
Ο Κύριος Γαρίδας δεν μου αρέσει
η Δεσποινίς Μπρόκολο μου αρέσει
η εμφάνιση όμως φαίνεται ωραία
Δελφινάκι αν ο κύριος Γαρίδας δεν σου αρέσει, μπορείς να τον βγάλεις από το “καστ” και να φτιάξεις την τάρτα μόνο με λαχανικά!
Φιλάκια!
kala, exw λιώσει με την ιστορία!!!!!!!!!!αχαχαχχχχχα!θα ήθελα να είμαι η δεσποινίς μπρόκολο!και άσε που αν πηγαίναμε στον ψυχολόγο όλοι, θα πάθαινε λαλα!φοβερή η τάρτα σου!φιλάκια πολλά και καλή βδομάδα!
Είπαμε, η φαντασία μου οργιάζει… Πάντως η δεσποινίς Μπρόκολο είναι μία σταρ! Όλες θέλουμε να της μοιάσουμε… χα χα!
Καλή εβδομάδα!
“Βλήτα και σπανάκι, χορεύουνε συρτάκι,
χορεύουνε συρτάκι στο χορό των μπιζελιών,
κι η μπάμια η μεγάλη χορεύει πεντοζάλη
πάνω στην πρασινάδα και πάνω στο γκαζόν!”
Περιμένω με ανυπομονησία το καινούριο όνειρο της ταπεινής αλλά ταλαντούχας food blogger Αναστασίας της επονομαζόμενης!!!
Το συγκεκριμένο τραγουδάκι μού άρεσε πάρα πάρα πολύ όταν ήμουν μικρή!!! Λες από κει να μου ‘μεινε;;;
Φιλάκια!
Καταπληκτική εισαγωγή!
Όσο για την τάρτα δεν λέω ποτέ όχι σε τάρτες, έχω φτιάξει με μύδια θα δοκιμάσω κι αυτή.
Καλή εβδομάδα.
Να την δοκιμάσεις Ξανθή μου και να μου πεις εντυπώσεις! Ελπίζω να σου αρέσει!
Καλή εβδομάδα και σε σένα!
Και μετά, και μετά; Παντρεύονται ή ήταν έρωτας της μιας βραδιάς;
Η φαντασία στην εξουσία (και στην κουζίνα) είναι μεγάλη υπόθεση. Και η τάρτα με μπρόκολο (που μου αρέσει), γαρίδες (που μου αρέσουν) και σφολιάτα (που φαντάζομαι πως αρέσει σε όλους), μια χαρά!
Γειά σου Αναστασία / sunday spoon!
Από φαντασία άλλο τίποτα… Όσο για το ειδύλλιο, θα διαβάσουμε στα κουτσομπολίστικα αν είχε αίσιο τέλος ή ο καθένας τράβηξε το δρόμο του… χι χι!
Χαιρετισμούς στα άδυτα της σκοτεινής κουζίνας σου Dark!
And the Oscar goes tooooooooo……. Sundayspoon, για την υπέροχη εκτέλεση και παρουσίαση μιας εξαιρετικής τάρτας!!
Οι συνδυασμοί των υλικών σου με έπεισαν για το πόσο ταιριαστό ζευγάρι είναι οι δυο τους!
Φιλιά!
Κι εγώ νομίζω ότι ταιριάζουν πολύ! Ο μόνος προβληματισμός μου είναι τι παιδάκια θα βγάλει ένα τέτοιο ζευγάρι… Πράσινα γαριδάκια ή μπροκολάκια με μουστάκια;;; χα χα!
Φιλάκια!
Τέλεια φαίνεται και αυτή η συνταγή Αναστασία μου, όπως τέλεια είναι και η εισαγωγή της! Θα την δοκιμάσω σίγουρα..οταν επιτέλους ετοιμαστεί η κουζίνα! Φιλιά πολλά!
Εννοείται ότι μόλις ετοιμαστεί η κουζίνα και στρωθείς στο μαγείρεμα περιμένω πρόσκληση για τσιμπούσι… Εγώ θα σου δίνω τις ιδέες κι εσύ θα αναλάβεις την εκτέλεση!
Πολλά φιλάκια Νανσούλα!
Μμμ!!! Και μόνο που έχει γαρίδες με τρελλαίνει…
Φαντάζομαι πως και στο σύνολο της θα είναι πολύ νόστιμη!
Άντε και καλή σου όρεξη Αναστασία μου!
Αχ, αυτή η όρεξη δεν μου λείπει ποτέ…
Φιλάκια!
Πειράζει που τον λάτρεψα τον κύριο γαρίδα με τα μακρυά του μουστάκια!!! χαχαχαχα
Είμαι ενθουσιασμένη με την εισαγωγή σου! Τόσο πολύ που λυπάμαι να φάω την τάρτα με τον κύριο γαρίδα μέσα..
Πέρα από το χιούμορ και την πλάκα, έφτιαξες μια καταπληκτική τάρτα με ωραία δεμένα μεταξύ τους υλικά και σφολιατένιο στρωματάκι. Πολύ καλή συνταγή. Θα έτρωγα διπλή μερίδα ειληκρινά!
Σε ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου! Πολύ ευχαρίστως θα σου σέρβιρα και δεύτερη και τρίτη μερίδα!
Φιλάκια πολλά!
Αναστασία μου, η τάρτα σου συνδυάζει υλικά που λατρεύουμε!!
Οπότε καταχωρείται!
Φιλιά!
Τότε να την κάνεις για να την φάτε στην υγειά μου!
Πολλά φιλάκια Στελλίτσα!
εκτός από συνταγές θα μπορούσες άνετα να γράψεις και παιδικό βιβλίο!!
τέλεια φαίνεται η ταρτούλα, θα τη δοκιμάσω!!
καλή βδομάδα
Αχ, τώρα χτύπησες το αδύναμο σημείο μου… Έτοιμο το είχα το υλικό για το παιδικό βιβλίο αλλά πλάκωσε η άτιμη η κρίση και τελικά δεν τυπώθηκε ποτέ παρόλο που ο εκδοτικός οίκος ήθελε να το βγάλει… Αν ωστόσο έχεις υπόψη σου χρηματοδότη, πολύ θα χαρώ να το κάνω τελικά!
Φιλάκια πολλά!
Μια χαρά φαντασία…
Μια χαρά όνειρο…
Kαι δεν χρειάζεσαι καλό μου κορίτσι ούτε ψυχίατρο, ούτε ψυχαναλυτή!!!
Δημιουργική και με άριστη συνδυαστική σκέψη σε βρίσκω εγώ :-)))
Πες τα Πηνελοπάκι! Χα χα!
πραγματικά μοιάζει υπέροχο αγαπη μου είσαι μοναδική μαστόρισσα , ούτε που τον φανταζόμουνα αυτό τον συνδιασμό !!!! πειμένω τα χριστουγεννιατικά σου για το πανηγύρι μας !!!!
Καλή μου marilise, σου κλείνω πονηρά το μάτι και σου λέω λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη Κυριακή…
Φιλάκια!!!
Είπα να περάσω κι εγώ να δω τι γίνεται από εδώ..και τρελάθηκα! Τι λιγουρο-φωτογραφίες είναι αυτές!
Δεν τον είχα σκεφτεί ποτέ αυτό το συνδυασμό είναι αλήθεια, αλλά μου κινεί την περιέργεια!
Μάλλον θα στηθώ να δω να χορεύει και ταγκό το ζευγάρι της χρονιάς!
Είναι λίγο ασυνήθιστος ο συνδυασμός και ειδικά για τάρτα, αλλά νομίζω ότι είναι ταιριαστός! Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος για να πειστείς είναι να τον δοκιμάσεις…
Φιλάκια!
Αχ τι μας κάνεις!!! Τι εκπληκτική συνταγή είναι αυτή; Μόνο και μόνο από τις φώτο που τρέχουν τα σάλια!
Φοβάμαι ειλικρινά να συνεχίσω να ψάχνω τις συνταγές σου. Φιλάκια πολλά και ελπίζω να τα ξαναπούμε!
Fashionable.gr
Lot’s of love!
xxx
Εγώ στη θέση σου θα συνέχιζα το ψάξιμο! Πού ξέρεις… Μπορεί να βρεις και άλλες συνταγές που θα σου αρέσουν εξίσου… 😉
Φιλιά!
Σκέφτηκες ποτέ να γράψεις παιδικό βιβλίο;
Αψογη η τάρτα, παρα πολύ καλή Αναστασία μου!!!Όσο για τις φωτογραφίες τι να πω, μας ξελίγωσες!
Φιλιά!
Το σκέφτηκα και το έκανα Ελένη μου, αλλά η κρίση το έκανε το θαύμα της και δεν εκδόθηκε… Πού ξέρεις, μπορεί να γίνει κάποια στιγμή! Εγώ τουλάχιστον ακόμη ελπίζω! 😉
Φιλάκια!
Χαραμίζεσαι εσύ κορίτσι μου! Το υπερπαραγωγή ήταν αυτή!
Εμένα μου φαίνεται θα μοιραστώ την τάρτα με το Δελφινάκι, θα φάω εγώ τον
κύριο Γαρίδα και εκείνη θα φάει την κυρία Μπροκολού
Πρωτότυπη και εμπνευσμένη η συνταγή σου!
Καλή εβδομάδα !!
(το μπέργκερ το έφτιαξα και έγλειφα τα δάχτυλά μου, στο είπα;)
Σ’ ευχαριστώ γλυκιά μου Lyriel!
Πολύ χαίρομαι για το μπέργκερ!! Αν τα κατάφερε να διαπρέψει στη Φιλαδέλφια, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο…
θα ετοιμασω και κοσμηματα για οσες ασχολουνται με την μαγειρικη οκ; περιμενω την αποψη σου και τοτε ρε τον κυριο γαριδα παρεα ζουμερη που εχει
Ένας γόης σαν τον κύριο Γαρίδα μόνο “ζουμερή” παρέα θα μπορούσε να έχει… χα χα!
Πολύ όμορφη η ιστορία σου, πρωτότυπη όπως και η συνταγή σου! Συγχαρητήρια και για τα δυο:)
Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!
Φιλιά!
Τρελαίνομαι για τις τάρτες που έχουν φύλλο σφολιάτας. Είναι εύκολες και νόστιμες! Όσο για τον κο γαρίδα και την κα μπρόκολο, τί να πω; Τους περιγράφεις τόσο όμορφα, που στο τέλος θα έχω ενοχές και δεν θα μπορώ να τους φάω (λέμε τώρα!).
Πολύ ωραία τάρτα sundayspoon! Μπαίνει στα αγαπημένα κι ελπίζω σύντομα να τη φτιάξω!
Πολλά φιλιά.
Κι εγώ τη σφολιάτα τη χρησιμοποιώ πολύ όταν θέλω κάτι γρήγορο και νόστιμο!
Ελπίζω να τη φτιάξεις και να έχει επιτυχία (σαν το ζευγάρι της χρονιάς…)!
Φιλάκια!
Καί από μένα έχης oscar!!Τί τέλεια συνταγή!!!!Τρελλαίνομαι γιά τάρτες καί γαρίδες!!Πολύ όμορφη καί η παρουσίαση πού έκανες!!Θά τήν φτιάξω σίγουρα γιά τίς γιορτές!!Αργησα νά έρθω λόγω προβλήματος μέ τό ιντερνέτ!!Φιλάκια!!
Ευχαριστώ πολύ Dimi μου! Ελπίζω να σου αρέσει όταν τη φτιάξεις!
Αχ αυτό το ίντερνετ όλο θεματάκια μας δημιουργεί τελευταία! Λες να φταίει ο ανάδρομος Ερμής;;; χι χι!
Πολλά φιλιά κι από μένα!
Οι φωτογραφίες σου με κάνουν να ξεχάσω την αλλεργία μου και να μαγειρέψω τις γαρίδες!!!
Νοτούλα μου, με τιμά αυτό που λες αλλά μάλλον πρέπει να σε αποτρέψω γιατί μετά θα έχω τύψεις! χι χι!
Φιλάκια!
Καταπληκτική η τάρτα, η εισαγωγή σου αλλά και οι φωτό!!! Μπράβο σου!!!
Φιλιά
Ευχαριστώ πολύ Κική μου! Να είσαι καλά!
Φιλάκια!!!!
η εισαγωγή είναι τέλεια και η τάρτα φαίνεται απίθανη!!! Λατρεύω τις γαρίδες αλλά δυστυχώς απέκτησα μια τρομερή αλλεργία και περιορίζομαι μόνο στο να τις βλέπω!!!! Καλοφάγατο τα φαγητούλι σας!!!!
Κική μου, μπορείς να φτιάξεις τη συγκεκριμένη συνταγή παραλείποντας τις γαρίδες. Έτσι, θα έχεις μια κρεμώδη τάρτα λαχανικών!
Πολλά φιλιά!
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!! Να και κάτι διαφορετικό για τις νόστιμες γαριδούλες!!!!
Χαίρομαι που σου άρεσε Χριστίνα! Αν τη δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις!
Φιλάκια!
Νόστιμο το όνειρο σου…σαν την τάρτα σου!
Σ’ ευχαριστώ πολύ Δήμητρα!
Ααααα….. αυτό θα μου αρέσει πολύ, σίγουρα! Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να μπω στην κουζίνα;;;;;;
Φιλάκια πολλά
Με το δεξί όμως για να κάνεις σωστή είσοδο! 😉
Φιλιά!
Δεν ήξερα ότι είχες γράψει παιδικό βιβλίο!Ένα ένα μας ξεδιπλώνεις τα ταλέντα σου!Μπράβο Αναστασία μου και keep trying (για εκδότη εννοώ)!ακόμα και στην κρίση you never know..
Είμαι μια γυναίκα όλο εκπλήξεις… χα χα!
Φιλάκια!
Was trying to read your post with Google translate….at least I could understand the recipes :)))
Google translate is a bit goofy sometimes but since you can understand the recipes, it’s ok!
Kisses!
Υποβολή Σχολίου